november 26, 2022

100 najbogatejših - kdo je na lestvici iz naših krajev?

Revija Finance Manager je objavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Njihovo skupno premoženje se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oziroma približno za milijardo evrov. Koliko ima kdo?

Kdo je najbogatejši? (Foto: Pixabay)

Loginova ostajata najbogatejša
Na vrhu lestvice še vedno kraljujeta Iza Sia in Samo Login, ustanovitelja tehnološkega podjetja Outfit7. Ker sta se zasebno razšla, so na lestvico uvrstili vsakega posebej s polovičnim deležem. Vsak od njiju ima tako oceno premoženja v vrednosti 345 milijonov evrov. Ocena od lanskega leta ostaja nespremenjena.

Na tretjem mestu, takoj za Loginovima, je družina Šešok, lastnica Iskre. Ocena premoženja v letu 2022 je 300 milijonov, kar je za 25 milijonov več kot v lanskem letu.

Na četrto mesto je z lanskega 23. mesta skočil Boštjan Bandelj s podjetjem Belektron z oceno premoženja 295 milijonov evrov, kar je za skoraj 220 milijonov več kot lani.

Na petem mestu je družina Lah, ki ima v rokah Steklarno Hrastnik in Ceeref z oceno premoženja v vrednosti 266 milijonov evrov.

Na lestvici tudi ljudje iz naših krajev
Najvišje na lestvici je od posameznikov iz naših krajev Damian Merlak, Celjan, kriptomilijonar, ki je soustanovitelj podjetja Bitstamp. Na lestvici je na osmem mestu, z oceno premoženja 212 milijonov evrov, kar je za 29 milijonov več kot v lanskem letu.

Na lestvici je že tradicionalno družina Jager s podjetjem Jagros iz Rogaške Slatine. Letos so na 18. mestu, njihovo premoženje je ocenjeno na 128 milijona evrov, kar je za 10 milijonov več kot lani.

Na 21. mestu sta Ivan Pfajfar in Maša Pfajfar Toplak, zakonca in lastnika celjskega Inposa. Ocena njunega premoženja je tokrat 92,2 milijona evrov, lani je znašala 50 milijonov.

Na 35. mestu je Franc Pišek iz Šmarja pri Jelšah, lastnik podjetja Pišek – Vitli Krpan, ki je letos osvojil naziv zlata gazela, za najhitreje rastoče podjetje v državi. Njegovo premoženje ocenjujejo na 61,9 milijona evrov, kar je za 19,5 milijonov več kot lani.

37. je družina Albreht, lastnica Zlatarne Celje, s skoraj 60 milijoni evrov premoženja. Tudi oni imajo letos več kot lani. 

Na 74. mestu je Uroš Merc s preboldskim podjetjem Bisol (41,7 milijona). Novinca na lestvici sta Bogdan Kronovšek in Nataša Besednjak iz braslovškega Kronoterma, njuno premoženje je ocenjeno na 39,6 milijona evrov,kar ju uvršča na 77. mesto. Družina Moškotevc iz Šentjurja je z VOC ekologijo in podjetjem AHAC na 83. mestu (37,4 milijona). Na 91. mestu je lastnik in direktor Tajfuna Planina, Iztok Špan 35,4 milijona evrov).

Na seznamu tudi športniki
Na lestvici je poleg podjetnikov najti tudi športnike. Košarkar Goran Dragič je na 31. mestu. Njegova ocena premoženja je v višini 69,8 milijona evrov, kar je več kot v lanskem letu. Nekoliko nižje, na 54, mestu je Luka Dončič. Ocena njegovega premoženja je 49,8 milijona evrov, kar je več kot v lanskem letu. Na 68. mestu je Anže Kopitar, njegovo premoženje ocenjujejo na 43,3 milijona evrov, kar je prav tako več kot v prejšnjem letu. (KK)