junij 9, 2022

170 let jeklarske trme v Štorah

Štore so kraj, ki je nastal na temeljih železarstva in jeklarstva. V 170-letni zgodovini so rasle in se razvijale okoli Železarne Štore, katere naslednik je danes podjetje Štore Steel. Kot je na slovesnosti ob jubileju dejal direktor Jani Jurkošek, so skozi leta premagali številne ovire in obstali, k čemur je zagotovo pripomogla tudi njihova jeklarska trma.

V Štorah so dopoldne pripravili slovesnost ob 170-letnici železarstva v kraju. (Na fotografiji od leve proti desni: Marjan Mačkošek, dolgoletni direktor železarskih družb v Štorah, župan občine Štore Miran Jurkošek, direktor podjetja Štore Steel Jani Jurkošek, Slavica Glavan, direktorica Izobraževalnega centra Štore, pod okriljem katerega deluje Železarski muzej Štore ter tehnični direktor Štore Steel Boris Kumer; foto: Štajerski val)

V Štorah so to dopoldne pripravili slovesnost ob 170-letnici železarstva v kraju. Paradni konj te gospodarske panoge je danes podjetje Štore Steel, ki je eno od pomembnih slovenskih jeklarskih podjetij z bogato tradicijo. Razvoj Štor je povezan z železarstvom na vseh področjih, tako infrastrukturnih kot družbenih, pravi župan Miran Jurkošek in dodaja, da je tako še danes. Razlaga:

Podjetje Štore Steel je naslednik jeklarskega dela proizvodnje nekdanje Železarne Štore. Direktor Jani Jurkošek ob jubileju o letih, ki so minila, razmišlja:

V najboljših časih je takratna železarna zaposlovala toliko ljudi, kot je bilo prebivalcev v kraju. Ob tem Jani Jurkošek pravi:

Kako pa so v podjetju danes vpeti v lokalno skupnost?




Na slovesnosti ob jubileju je nastopil tudi kvartet trobil štorskih železarjev.

Kaj pa posluh države do železarske oziroma jeklarske panoge, nekoč in danes? Jurkošek je kritičen:

In pričakovanja na tem področju od nove vlade?

Podjetje Štore Steel večino svojih izdelkov proda na evropskem trgu izvaža pa tudi na Kitajsko. Sicer pa so zadnji dve desetletji je dejavno tudi pri Slovenski in Evropski poti kulture železa, kjer s partnerji in sodelavci varuje, ohranja, raziskuje in predstavlja lastno ter skupno slovensko in evropsko jeklarsko dediščino. 170-letno tradicijo železarstva v Štorah so sicer ob jubileju zajeli v zborniku Štore na poti kulture železa, ki je nastal v okviru Slovenske poti kulture železa, kratkem filmu na podlagi posnetkov RTV Slovenija, z naslovom Železarna Štore 1960-1990 ter v fotografski razstavi Podobe v času. (NS)


Delček fotografske razstave Podobe v času.