marec 22, 2019

V Mlekarni Celeia primanjkuje moških rok

Mlekarna Celeia, ki je največja mlekarna v večinski kmečki lasti, je lani odkupila skoraj 100 milijonov litrov slovenskega mleka, kar je nekoliko manj kot v rekordnem letu 2017. Zaposluje 228 ljudi, a se spopada s kadrovskim pomanjkanjem. Potrebe so predvsem po moških delavcih. 

Proizvodnja Mlekarne Celeia je v Arji vasi pri Petrovčah od leta 1984. (Foto: Radio Štajerski val)

Po dobičku v 2017 lani izguba
Mlekarna Celeia, ki je ob koncu leta 2017 imela za pol milijona evrov dobička, je lani ustvarila 61 milijonov evrov prihodkov in pridelala izgubo v višini 270.000 evrov. Razlog za to so predvsem cenovne razmere na evropskem trgu. Direktor Marjan Jakob pojasnjuje:

Za celjsko mlekarno je sicer najpomembnejši domači trg, kjer proda 77 odstotkov izdelkov, 23 odstotkov jih izvozi v tujino, največ v Bosno in Hercegovino, sledita Hrvaška in Italija. Izvaža sicer v 12 držav po Evropi. Sicer pa je lansko leto v mlekarni zaznamovalo tudi kadrovsko pomanjkanje. Jakob razlaga:



Kako je minilo leto v Mlekarni Celeia, je novinarjem predstavil direktor Marjan Jakob (desno).

Ponosni na nove certifikate
Mlekarna Celeia je prvi slovenski proizvajalec s certifikatom pridelano brez gensko spremenjenih organizmov (GSO), kar, kot pravijo, zagotavljajo že kmetje s skrbjo za krmo svoje živine. „S certifikatom zagotavljamo torej, da živali za oddajo mleka niso bile krmljene z gensko spremenjenimi ali krmnimi mešanicami, ki bi bile proizvedene iz gensko spremenjenih rastlin. Prav tako so dodatki v proizvodnji živil brez gensko spremenjenih organizmov,“ je pojasnil Jakob. Mlekarna Celeia se lahko od lani pohvali tudi s certifikatom Inovativno živilo 2019, ki ga je od Inštituta za nutricionistiko prejela za probiotične jogurte LCA brez dodanega sladkorja in sladil. Ob tem njihovi siri, poleg oznake Izbrana kakovost Slovenija, nosijo še znak Višja kakovost, kar pomeni, da so proizvedeni brez konzervansov.

Izdelki blagovne znamke Zelene doline.

Okronali novo Mlečno kraljico
Mlekarna Celeia je to dopoldne za svoje zveste proizvajalce mleka pripravila že 37. podelitev priznanj. Na prireditvi so okronali tudi novo, 12. Mlečno kraljico. To je postala 21-letna Julija Knez iz Laškega. Kaj bo njeno poslanstvo? Jakob razlaga:




Nova, 12. Mlečna kraljica Julija Knez. (Foto: GreGor)

Juliji Knez je lento predala zdaj že nekdanja Mlečna kraljica Monika Rakun. (NS)