februar 24, 2021

30 uspešnih let podjetja AHAC

V  teh dneh mineva natanko 30 let od ustanovitve družinskega podjetja Ahac, danes enega vodilnih  slovenskih podjetij za distribucijo in uvoz pijač, živil in tehničnih izdelkov. Pred 30 leti ga je ustanovil podjetnik Roman Moškotevc s Stopč pri Grobelnem, kot odgovor na potrebe trga po dostavi pijač, predvsem za hitro rastoči trg zasebnih gostincev in trgovcev, ki sami niso imeli skladišč. Podjetje se je v 30 letih obstoja iz majhnega družinskega podjetja razvilo v eno najuspešnejših distribucijskih podjetij v Sloveniji. Ahac uradno zastopa in distribuira več kot 300 svetovnih in slovenskih blagovnih znamk in 4.500 različnih izdelkov na več kot 5.000 mestih.

Sedež podjetja AHAC z glavnim skladiščem v Šentjurju (foto: Ahac)

Podjetje AHAC je tudi imetnik blagovnih znamk Iskra, Iskra ERO in Droga in zaposluje več kot 110 ljudi v 5 poslovnih enotah. Sodi med 100 najuspešnejših podjetij v Sloveniji.    

Roman Moškotevc, ustanovitelj in direktor podjetja AHAC, ki letos obeležuje 30 let delovanja in je med sto najuspešnejšimi podjetji v Sloveniji. (foto: Ahac)

Trenutki pravih odločitev
Ustanovitelj Roman Moškotevc o začetkih, ki segajo v čas osamosvojitve Slovenije in ustanovitve številnih majhnih zasebnih trgovin in gostiln, pravi, da je bil njihov edini cilj takrat odgovoriti na potrebe trga. Ti novonastali trgovine in lokali so bili brez prostorov za skladiščenje ali pa so imeli zelo majhna skladišča, zato so potrebovali prilagodljivega dobavitelja. »In to je bila naša prednost pred velikimi, ki te potrebe niso zaznali in se niso dovolj hitro odzvali,« pravi Moškotevc, ki je takrat že imel vzpostavljeno infrastrukturo za distribucijo pijač.  

V treh desetletjih je podjetje vseskozi rastlo in pridobivalo vse več novih blagovnih znamk, s katerimi so bogatili svojo ponudbo ter utrjevali svoj položaj vodilnega distribucijskega podjetja na trgu. Svojo dejavnost pa so v podjetju Ahac nadgradili tudi z lastno proizvodnjo hrane pod znamko Droga ter s prodajo tehničnega blaga pod znamkama Iskra in Iskra ERO.

Med največjimi izzivi na poslovni poti Roman Moškotevc izpostavi samo rast podjetja.

Najbolj pa je ponosen na to, da jima je s soprogo Andrejo uspelo podjetniški duh prenesti tudi na otroka, ki sta prav tako aktivno vključena v delovanje podjetja. 

»Za nami je izjemno potovanje, skupaj z mojo družino, z zaposlenimi, s strankami in partnerji. Za uspešno podjetniško pot so potrebni pogum, strast, drznost in vztrajnost. Vse to imamo, predvsem pa strastno verjamemo v svoje sanje. Veselim se novih 30 let.«

Podjetnik Roman Moškotevc s soprogo Andrejo ter otrokoma Žanom in Nežo, ki sta tudi že oba vključena v podjetje. (foto: Ahac)

Izjemno potovanje, dolgo 30 let
»Ko letos praznujemo 30 let našega podjetja AHAC in nas je v podjetju že več kot 100, naše poslanstvo ostaja nespremenjeno: slišati in razumeti trg ter biti vedno korak pred drugimi. Za nami je izjemno potovanje, skupaj z mojo družino, z zaposlenimi, s strankami in partnerji. Skupaj smo preživeli zaskrbljujoče tržne cikle, številne spremembe trga in, nenazadnje, nepredstavljive viruse. Predvsem zahvaljujoč naši vodstveni ekipi in predanim zaposlenim. Za uspešno podjetniško pot so potrebni pogum, strast, drznost in vztrajnost. Vse to imamo, predvsem pa strastno verjamemo v svoje sanje. Veselim se novih 30 let,
« ob jubileju pravi ustanovitelj in direktor Roman Moškotevc, ki velja za enega najvidnejših podjetnikov in eno navplivnejših osebnosti Obsotelja in Kozjanskega.

Družinska podjetja pomembna za kakovost življenja v lokalni skupnosti 
Družinska podjetja igrajo pomembno vlogo v svojih lokalnih skupnostih. Razmišljajo dolgoročno in so skrbniki družbenega in ekonomskega kapitala iz generacije v generacijo. Najboljša družinska podjetja upravljajo sedanjost z investiranjem v prihodnost in podjetje Ahac je zagotovo eno takih podjetij, ki s svojo družbeno odgovorno držo prispeva k višji kakovosti življenja v lokalni skupnosti.

Podjetje AHAC je slovensko družinsko podjetje, s sedežem v Šentjurju, ki sta ga pred tremi desetletji ustanovila Roman in Andreja Moškotevc. Podjetje se je skozi leta razvilo v eno vodilnih slovenskih ditribucijskih podjetih. Podjetniško žilico imata tudi sin Žan Moškotevc, ki je odgovoren za segment tehničnih izdelkov v podjetju Ahac, in hči Neža Moškotevc, ki v podjetju uspešno pridobiva svoje prve podjetniške izkušnje.
Družina Moškotevc je bila lani kot novinka uvrščena na lestvico najbogatejših v Sloveniji, ki jo vsako leto objavi revija Manager. Njihovo premoženje je ocenjeno na 29,7 mio evrov. Podjetje AHAC je večino prihodkov ustvarilo z distribucijo pijač, vedno znova pa dodajajo tudi nove dejavnosti.

ROMAN MOŠKOTEVC: PRILOŽNOSTI SI MORAŠ USTVARITI SAM 

Galerija slik