november 19, 2019

60 let znanja za vse generacije

Pred 60 leti je nastala Delavska univerza Šmarje pri Jelšah, ki se je sčasoma preselila v Rogaško Slatino in postala Ljudska univerza. Namenjena je vsem generacijam, ob obletnici poudarjajo na Ljudski univerzi.

Prireditev ob 60-letnici je zaznamovalo medgeneracijsko druženje. (Foto: Štajerski val)

Ljudska univerza Rogaška Slatina praznuje 60 let. Od njenih začetkov leta 1959 kot Delavska univerza Šmarje pri Jelšah je svoje delovanje precej razširila. Danes tako ponuja osnovnošolsko izobraževanje za odrasle in 12 srednješolskih izobraževalnih programov, med njimi so bolničar negovalec, trgovec, ekonomski in kozmetični tehnik ter izobraževanje na področju gastronomskih in hotelskih storitev.

Prav tako v okviru Ljudske univerze delujejo Univerzo za tretje življenjsko okolje, večgeneracijski center, učno pomoč za srednješolce, tečaje tujih jezikov, začetno integracjo tujcev ter usposabljanja za brezposelne. Ob tem direktorica Lidija Sovinc pravi, da ljudske univerze ponujajo znanje za vse generacije:



Vsako leto se aktivnosti Ljudske univerze udeleži več kot 2500 udeležencev z Obsotelja in Kozjanskega. Slatinski župan Branko Kidrič pa ob tem poudarja pomen finančne samostojnosti univerze, ki se le v desetih odstotkih sofinancirajo iz občinskega proračuna:



Kaj pa je najbolj zaznamovalo šest desetletij univerze? Lidija Sovinc:

Slatinska ljudska univerza ima najdaljšo tradicijo izobraževanja odraslih v Obsotelju in na Kozjanskem. Enoto in dejavnosti ima tudi v Šmarju pri Jelšah. V prihodnje obljubljajo še več sodelovanja z okoljem, ki mu bodo prilagajali tudi svoje programe. (TMG)

Galerija slik