september 27, 2018

Boštjan Gorjup manager leta 2018

Boštjan Gorjup je manager leta 2018. Naziv mu podeljuje Združenje manager. Direktor nazarskega podjetja BSH Hišni aparati bo nagrado prejel nocoj na Managerskem kongresu v Portorožu.

Boštjan Gorjup je leta 2012 prejel tudi nagrado za mladega managerja leta. (Foto: Finance)

Odličnost pomembnejša od velikosti
Boštjan Gorjup je s podjetjem BSH Hišni aparati povezan že 18 let. Pred dvema letoma je ponovno prevzel vodenje družbe BSH Hišni aparati Nazarje in celotne regije Adriatic East, potem ko je med letoma 2014 in 2016 opravljal funkcijo direktorja financ in kontrolinga za regijo Evropa znotraj skupine BSH v Nemčiji. „Manager z veliko mednarodnih izkušenj pri svojem vodenju v ospredje postavlja cilj biti prvi po odličnosti in ne po velikosti ter že vrsto let izjemno prispeva k razvoju lokalne skupnosti v Savinjski regiji in k pozicioniranju Slovenije kot odličnega okolja za raziskave in razvoj, ki temelji na visoko izobraženem kadru,“ so v obrazložitvi nagrade zapisali v Združenju Manager, komisijo za podelitev nagrade so sicer sestavljali Andrej Božič, Tomaž Berločnik, Tjaša Kolenc Filipčič, Aleša Mižigoj, Sebastijan Piskar, Melanie Seier Larsen, Saša Mrak in Aleksander Zalaznik.

Ob podjetnosti še skrb za okolje in ljudi
Dokaz dobrega dela Boštjana Gorjupa so številke. "V lanskem letu je BSH Nazarje z 8,1 milijona enot dosegel rekordno proizvodno, preko 97 % proizvedenega pa izvozi v evropske države. Čista donosnost kapitala je v preteklem letu znašala 32,88 %, kar je kar 2,5-krat višje od povprečja panoge. Znotraj ene največjih panog je Gorjupu uspelo za 80 % zvišati tudi skupne prihodke na zaposlenega in z 62.806 evri doseči za 45 % višjo dodano vrednost na zaposlenega,“ pišejo v Združenju Manager. Ob tem pa izpostavljajo tudi skrb za okolje ter tesno povezanost z lokalno skupnostjo. „Poleg inovacij velik poudarek dajejo trajnostnemu razvoju, kjer si prizadevajo za zmanjšanje porabe energije in vode ter količine komunalnih odpadkov. V letu 2017 so izvedli naložbo v projekt vrtin ter prehod z rabe toplotne energije na koriščenje podtalne vode. Nič manj aktivni pa niso na družbeno odgovornem področju, kjer preko posebno izdelanega koncepta donacij podpirajo več kot 100 društev v lokalni skupnosti. Leta 2013 so ustanovili tudi humanitarno fundacijo s ciljem pomagati zaposlenim in lokalni skupnosti ob večji naravnih nesrečah ali stiskah zaradi bolezni v družini, ki temelji na prostovoljnih prispevkih zaposlenih. Boštjan Gorjup je tudi pobudnik in podpredsednik Društva za pomoč koroškim otrokom ter mecen akademskega slikarja, z inovativnimi rešitvami pa dvema osnovnima šolama v regiji pomaga zagotoviti redne nesistemske prihodke. “ je med drugim še zapisano v obrazložitvi nagrade. (AD)