januar 27, 2023

Napad v celjski bolnišnici - kaj se je dogajalo?

V Splošni bolnišnici Celje so to dopoldne podali nekaj podrobnosti glede incidenta, ko je bolnik, ki je prišel na urgenco zaradi neogrožajočega stanja, napadel dva zaposlena in ju poškodoval. Eden izmed njiju je kasneje doživel infarkt.

Dogodek, ko je pacient napadel dva zaposlena, v celjski bolnišnici obžalujejo in upajo, da se ne bo ponovil. (Foto: Radio Štajerski val)

Incident v Splošni bolnišnici Celje se je v zgodil ta teden, ob menjavi nočne in dopoldanske izmene, razburjeni bolnik je fizično napadel dva zaposlena. Zdravstvenemu delavcu je s čelnim udarcem zlomil nos, medicinski sestri pa poškodoval prste na roki – ta je kasneje zaradi stresa doživela infarkt in se zdravi v bolnišnici. Napadalec, ki je po incidentu pobegnil, je v bolnišnico prišel brez napotnice in s težavo, ki bi jo moral rešiti pri osebnem zdravniku. V. d. strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina razlaga potek dogodkov:

Medicinska sestra je doživela miokardni infarkt in se zdravi v bolnišnici. V. d. direktorja bolnišnice Dragan Kovačić je ob tem napovedal, da bodo varovanje v objektu dvignili na najvišjo raven, da pa si tovrstnih incidentov v bodoče nikakor ne želijo več. Nasilje, vsakršno, moramo kot družba obsoditi, pravi in dodaja:



Napadalec je v Urgentni center Celje prišel v sredo, malo po šesti uri zjutraj, ravno ob menjavi nočne in dopoldanske izmene. (Foto: Radio Štajerski val)

Sporočilo, ki ga želijo v celjski bolnišnici dati ljudem, je, da nasilje ni rešitev in da so tudi zaposleni v zdravstvu samo ljudje, s svojimi družinami in težavami:

O krizi v slovenskem zdravstvu je spregovoril tudi Komadina, ki je izpostavil preobremenjenost urgentnega centra - zaradi bolnikov, ki tja prihajajo zaradi nenujnih stanj:

„Ne pretepajte zdravnikov in medicinskih sester,“ poziva Komadina in nadaljuje: „Krizo bomo skušali rešiti vsi državljani skupaj, ampak ne v urgentnem centru celjske bolnišnice, pač pa je to treba rešiti v parlamentu, s prilagotivijo pravil v javnem zdravstvu.“ Napadalca, ki je sicer po dogodku pobegnil, je policija kmalu izsledila in zoper njega vodi postopek. (NS)