marec 4, 2022

Celjski Bosio v 7-milijonsko naložbo v Bukovžlaku

V časih, ki zaradi koronavirusa, podražitev surovin in energentov, zdaj tudi rusko-ukrajinske vojne, gospodarstvu niso najbolj naklonjeni, se nekatera podjetja lotevajo smelih projektov. Eno takšnih je podjetje Bosio v Bukovžlaku v Celju, kjer so včeraj, z avstrijskim Aichelin Holdingom, katerega del je podjetje, položili temeljni kamen za novo industrijsko halo za sestavljanje opreme za termično obdelavo kovin.

Temeljni kamen za novo proizvodno halo v Bukovžlaku so položili (od leve proti desni) gospodarski minister Zdravko Počivalšek, celjski župan Bojan Šrot, direktor podjetja Bosio Hugo Bosio ter direktor skupine Aichelin Peter Schobesberger. (Foto: Radio Štajerski val)

Glavni investitor v novo proizvodno halo v Bukovžlaku je avstrijska skupina Aichelin, krovna družba podjetja Bosio, ki investira s ciljem selitve in širitve avstrijskih zmogljivosti na slovenska tla. Po besedah direktorja podjetja Bosio Huga Bosia bo nova proizvodna hala pomemben mejnik v poglabljanju sodelovanja znotraj skupine Aichelin. V novem Aichelinovem evropskem centru v Celju bo prostor za razvojne dejavnosti in proizvodnjo za vse hčerinske družbe skupine Aichelin. Dodal je:



Na gradbišču so že pripravljeni delovni stroji.

V prvi fazi bodo zgradili dve hali, ki bosta veliki 3000 kvadratnih metrov, v drugi fazi, za katero trenutno pridobivajo dokumentacijo, bodo zagotovili še 4000 kvadratnih metrov proizvodnih površin. Upajo, da bodo drugo fazo lahko začeli takoj po dokončanju prve, v letošnjem septembru. Naložba, ki bo prinesla okoli 30 novih delovnih mest, je skupaj ocenjena na 7 milijonov evrov. Obe podjetji, Bosio in Aichelin, skupaj sicer zaposlujeta okoli 115 ljudi. Da so tovrstna povezovanja in naložbe pomembne za rast slovenskega gospodarstva, meni tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek:



Podjetje Bosio ima v Celju 90 zaposlenih.

Družba Bosio je v približno 20 do 30 odstotkih prisotna tudi na trgu vzhodne Evrope, ki ga trenutno kroji rusko-ukrajinska kriza. Po besedah Huga Bosia je tam trenutno vse ustavljeno, a na srečo jim ostajajo evropski trg, kitajski in indijski, preko skupine Aichelin pa dostopajo tudi do ostalih svetovnih trgov. Kako pa na slovensko gospodarstvo trenutno vpliva rusko-ukrajinska kriza? Počivalšek odgovarja:




Podjetje Bosio je v približno 20 do 30 odstotkih prisotna tudi na trgu vzhodne Evrope, ki ga trenutno kroji rusko-ukrajinska kriza, a na srečo jim ostajajo evropski trg, kitajski in indijski, preko skupine Aichelin pa dostopajo tudi do ostalih svetovnih trgov. 

Na današnji položitvi temeljnega kamna v Bukovžlaku je pomen naložbe za lokalno okolje izpostavil tudi celjski župan Bojan Šrot. Dejal je, da ga veseli, da je avstrijski Aichelin, namesto, da bi proizvodnjo selil kam drugam – skupina je namreč prisotna tudi v drugih evropskih državah, v ZDA, celo v Indiji in na Kitajskem – izbrala prav Celje. Šrot pravi:


(NS)