februar 21, 2019

Center Noordung piše novo zgodbo

Bi poleteli v stratosfero? V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju vam to omogočajo v virtualni resničnosti. To pa ni edina novost. Prav tako so prenovili razstave in jih nadgradili z interaktivnimi aplikacijami. Vsaj 10 tisoč obiskovalcev pričakujejo letos, v naslednjih letih še enkrat toliko.

Za celovito prenovo razstavnih vsebin je Ministrstvo za gospodarstvo prispevalo 120 tisoč evrov, sam Center Noordung pa 30 tisočakov.

Atraktivno in interaktivno
V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga (Center Noordung) vabijo z več razstavami. Osrednja govori o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga, na ogled so vsi prevodi in slovenske izdaje knjig Problem vožnje po vesolju – Raketni motor. V zbirki je prva izdaja nemškega izvoda iz leta 1929 in ruski delni prevod iz leta 1935. Gre za zbirko, ki je nima nobena knjižnica niti pri nas niti drugod po svetu. Prav tako si lahko ogledate razstavo Temelj za predstavitev: Slovenija v vesolju s predstavljenimi dosežki slovenskih podjetij in projektov, povezanih z raziskovanjem vesolja. Prav tako vabi didaktična razstava o luni in 50. letnici prvega pristanka na luni misije Apollo 11 - Velik korak za človeštvo. Direktor Centra Noordung dr. Dominik Kobold pa predstavlja še tri novosti, ki ji bodo zagotovo privabile pozornost tudi mlajših obiskovalcev:

Center Noordung po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek začenja novo poglavje, ki mora biti tržno uspešno:

Razstave bodo po besedah direktorja Kobolda nenehno posodabljali in nadgrajevali. V spodnji galeriji še nekaj foto utrinkov s sinočnjega odprtja. (BF)

Galerija slik