april 23, 2020

Znanih nekaj več podrobnosti odpuščanja v Gorenju

Včeraj je odjeknila novica, da skupina Hisense Europe, ki je lastnik velenjskega Gorenja, načrtuje množično odpuščanje delavcev. V celotni skupini naj bi do konca leta delo izgubilo 2200 ljudi, od tega v Sloveniji oziroma v Velenju 1000. Če se bo scenarij uresničil, v Velenju pravijo, da bo to pomenilo socialno bombo. Danes naj bi bilo znanih več podrobnosti.

V velenjskem Gorenju naj bi delo izgubilo 1000 ljudi. (Foto: Gorenje)

Koronavirus le izgovor?
V Gorenju in Mestni občini Velenje so pred prihajajočim praznikom dela zelo zaskrbljeni. Včeraj jih je presenetila novica, da namerava lastnik družbe, kitajski Hisens, množično odpuščati. Žan Zeba, predsednik sindikata SKEI Gorenje je za lokalno televizijo VTV povedal:

Po poročanju nacionalne televizije je vodstvo Gorenja predstavnikom zaposlenih predstavilo podatke o slabi ekonomski situaciji, ki da je posledica epidemije novega koronavirusa. Proizvodnja v Velenju je sicer stala tri tedne. Jasmina Nedić, predsednica sindikata SKEI Gorenje gospodinjski aparati, je za VTV dejala, da gre za izgovore:

V občini Velenje sicer odločitev o odpuščanjih označujejo kot nedopustno, saj da bo povzročila socialno bombo. Pravijo, da bodo po sestanku s predstavniki zaposlenih Gorenja opravili pogovor tudi z vodstvom družbe. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije medtem zahtevajo, naj vodstvo Gorenja pojasni, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program odpuščanj, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj koronavirusa ter kakšni bodo načini odpuščanja.

Vodstvo odgovarja: Upad naročil še poslabšala epidemija
Skupina Hisens Europe je v sporočilu za javnost zapisala: »Po razglasitvi globalne pandemije COVID-19 ter epidemije v Sloveniji sredi marca, smo že v marcu 2020 zaznali močan upad naročil gospodinjskih aparatov. Trend se nadaljuje tudi v aprilu, ko so naročila upadla kar za dve tretjini. Po boljšem januarju in februarju, v primerjavi z lanskima, smo v prvem četrtletju 2020 tako zabeležili izgubo, veliko večino v marcu. Tudi v drugem četrtletju 2020 ne pričakujemo izboljšanja poslovnega rezultata, temveč za april in maj 2020 pričakujemo dodatno izgubo ter zaradi posledic pandemije koronavirusa in povsem spremenjenih okoliščin na trgih za več deset milijonov evrov slabši poslovni rezultat od prvotnih ocen za to obdobje, ki so predvidevale 1,1 milijona evrov dobička. Skupina Hisense je zato prisiljena za ohranitev poslovanja sprejeti vrsto kriznih ukrepov, med katerimi je tudi zmanjševanje števila zaposlenih v vseh podjetjih v Skupini.«