oktober 6, 2022

Devetošolci so spoznavali poklice iz svojega okolja

Devetošolci se že odločajo za nadaljevanje šolanja. Da bi jim predstavili iskane poklice iz njihovega okolja, so na šmarski obrtno-podjetniški zbornici pripravili predstavitve podjetij, obrtnikov in njihovega dela.

Mladi so spoznavali poklice, ki so v njihovem okolju najbolj iskani. (Foto: Štajerski val)

Območna Obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah je dopoldne za devetošolce devetih šol Obsotelja in Kozjanskega pripravila predstavitev poklicev. Na stojnicah je svoje delo predstavilo 18 podjetnikov in obrtnikov iz šmarske upravne enote. Katere poklice so spoznali?

Kateri poklici so se jim zdeli najbolj zanimivi?

Alenka Ratej iz zbornice pravi, da so za predstavitev izbrali poklice, ki so trenutno najbolj aktualni in iskani. Zakaj pa je pomembno, da jih devetošolci spoznajo s prve roke, skozi pogovor s podjetniki in obrtniki?

Stojnice si je ogledalo okoli 300 devetošolcev. Med drugim so lahko spoznali mlado podjetje PUFFI z Buč, ki sta ga ptred petimi leti ustanovila Tanja in Aljaž Skornšek, ki tako pravita o poklicu šiviljca ali šivilje danes:

Cvetličarka Jana Jagodič, ki ima svoj cvetlični butik v Šmarju, je že kot deklica vedela, da si želi postati cvetličarka. Svoje znanje z veseljem predaja naprej. Kako pa, meni, je najbolje navdušiti mlade za ta poklic?

Gostinstvo pa je devetošolcem predstavila Gostilna Krpan iz Šmarja pri Jelšah, njen vodja Toni Golež svojem poklicu pravi:

Tudi gostinstvo je namreč med deficitarnimi poklici. (TMG)