december 2, 2021

Franc Bogovič: »Pred nami so velike spremembe, časa za prilagajanje pa je malo.«

Ob mikrofonu Štajerskega vala je bil z nami evropski poslanec Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke in Evropske ljudske stranke (skupine EPP Group) v Evropskem parlamentu ter tudi podpredsednik Slovenske ljudske stranke. Komentiral je trenutno epidemiološko situacijo, predstavil nekaj zanimivih tem s področij kmetijstva, energetike, podnebnih sprememb in se dotaknil tudi slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Franc Bogovič

V Sloveniji, pa tudi marsikje po Evropi, smo priča ponovnemu velikemu porastu okužb s covidom in povečanemu pritisku na bolnišnice. Franc Bogovič, ki je pravkar prebolel koronavirus, je povzel sporočilo zadnjega plenarnega zasedanja na to temo; poudarja enoten poziv k cepljenju proti koronavirusu tudi s tretjim - poživitvenim odmerkom. Poleg tega Bogovič meni, da moramo ohraniti spoštovanje do ukrepov in »do same bolezni, ki je spremenila zdravstveno stanje kakor tudi počutje in moralo med ljudmi«.

V Evropskem parlamentu je bila pred nekaj dnevi sprejeta reforma Skupne kmetijske politike 2023–2027, za katero ima veliko zaslug ravno politična skupina Evropske ljudske stranke. Bogovič poudarja, da želijo z njo pomagati najprej k dvigu konkurenčnosti kmetij, kjer bi radi spodbujali in omogočili ohranjanje malih slovenskih in evropskih kmetij; kot drugo izpostavlja okoljske ukrepe s ciljem varovanja tal, vode, zraka ter dobrobiti živali; kot tretji cilj pa omenja razvoj podeželja, ki zajema tudi koncept »pametnih kmetij«. Prav na temo teh sta bili to jesen med drugim dve odmevni mednarodni konferenci; ena v Sloveniji na Gradu Rajhenburg v Brestanici, druga pa na svetovni razstavi EXPO v Dubaju. Naš gost ob tem poudarja, da Slovenci premalo cenimo dejstvo, da več kot pol naših prebivalcev živi na vaseh in v primestnih naseljih, kjer je kakovost bivanja boljša.

Velike spremembe se nam v prihodnjih desetletjih obetajo tudi na področju energetike in obnovljive energije. Eden od najpomembnejših zakonodajnih paketov, s katerim se ukvarja Evropski parlament, je Fit for 55 oziroma Pripravljeni na 55 %, ki zahteva, da do leta 2030 zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov v primerjavi z letom 1990 za 55 odstotkov. Kam vse bo v vsakdanjem življenju posegal paket sprememb? Bomo z obnovljivo energijo lahko rešili vse naše potrebe po energiji ali pa moramo razmišljati tudi o jedrski energiji? Franc Bogovič o tem odgovarja:

Na evropski in svetovni ravni je velik izziv tudi področje podnebnih sprememb in varovanja okolja. Kaj vse lahko pričakujemo na to temo v prihodnjih letih v Evropi in Sloveniji, je nanizal evropski poslanec Franc Bogovič in poudaril, da bi Slovenija tudi na tem področju »potrebovala odločnejšo politiko in samostojno operativno telo, ki bi bilo zadolženo za prilagajanje na vse te podnebne spremembe oziroma izpeljavo vseh teh reform.« Koliko pa smo v Sloveniji pripravljeni na vse te novosti?



Slovenija bo konec decembra sklenila polletno predsedovanje Evropski uniji. Franc Bogovič ocenjuje, da smo tehnični del predsedovanja izpeljali odlično, da smo uspeli Uniji dobro predstaviti Slovenijo, seveda pa smo naredili tudi nekaj napak: »Mislim, da smo naredili nekaj nepotrebnih stvari, generalno pa ocenjujem, da je Slovenija v redu izpeljala to predsedovanje; hvalabogu je bilo tudi neko okno na sredi tega predsedovanja, da smo lahko koga povabili v Slovenijo in da nas ta covid ni povsem onemogočil, tako kot je koga v zadnjih treh letih vse od hrvaškega predsedovanja naprej.«

Franca Bogoviča poznamo tudi kot človeka, ki se želi povezovati in sodelovati. Tudi zato podpira iniciativo Povežimo Slovenijo, ki se oblikuje z namenom nastopa na prihodnjih spomladanskih državnozborskih volitvah. Z njo upa na spremembo v domačem državnem zboru, ki bo umirila trenutno vzdušje in situacijo v parlamentu ter »prinesla podlago, da se končno resnično začnemo pogovarjati in sodelovati.«



Pred prazničnimi decembrskimi dnevi Bogovič upa, da nam prihodnje leto prinaša v prvi vrsti več spokojnosti na zdravstvenem področju, poleg tega pa nas opominja, da moramo za boljši jutri narediti kaj tudi sami. In biti hvaležni za to, kar imamo …



Pogovoru z evroposlancem, Francem Bogovičem, poslancem Slovenske ljudske stranke in Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu ter tudi podpredsednikom Slovenske ljudske stranke prisluhnite v spodaj pripetem posnetku.



Naročena vsebina. Naročnik objave: Poslanska skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlament (ELS/EPP Group).

https://www.eppgroup.eu/sites/all/themes/eppbootstrap4/images/samples/epp-logo_434x258.png