marec 27, 2018

Gospodarska oskarja podjetjema Tajfun in Novem Car

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podelila gospodarske oskarje – za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrado je dobilo devet gospodarstvenikov, med njimi Iztok Špan iz podjetja Tajfun in Matjaž Omladič iz podjetja Novem Car Interior Design.

Dobitniki jubilejnih gospodarskih oskarjev. Na prireditvi jim je čestital tudi predsednik republike Borut Pahor in dejal:

Strast in razum
Gospodarskega oskarja je dobilo osem gospodarstvenikov in ena gospodarstvenica, kot priznanje za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja. Iz naših krajev sta dva dobitnika. Iztok Špan je na čelu Tajfuna, podjetja s Planine pri Sevnici, ki izdeluje predvsem gozdarske vitle in zaposluje okoli 270 ljudi, že 16 let. »V Sloveniji ima družba le 16,4-odstotni tržni delež, saj 90 odstotkov od 27 milijonov evrov prihodkov ustvari na tujih trgih. Glavni izvozni trgi so države EU, prisotni pa so v skupno 40 državah, kjer izdelke prodajajo pod svojo blagovno znamko. Za lažji vstop na izbrane trge so ustanovili podjetja v Rusiji, Braziliji, ZDA in Srbiji, hkrati pa je tudi lastnik družbe Tajfun Liv v Postojni. V letu 2016 so uspeli doseči dobičkonosnost kapitala nad 10 odstotkov, kar je za takšno dejavnost zelo veliko,« je zapisala komisija GZS, ki podeljuje nagrade. Iztok Špan je ob tem o svojem motu v poslovnem svetu dejal: »V poslu dajem prednost strasti, razum pa mora biti tehnična izpeljava prvega.«

Izključno na tujih trgih
Tudi Matjaž Omladič stavi na strast. »V poslu mora biti strast, brez nje definitivno ne boš izpeljal posla,« je ob prejemu gospodarskega oskarja dejal direktor družbe Novem Car Interior Design iz Ložnice pri Žalcu. V podjetju je že dve desetletji, vodi ga od leta 2008. »Družba je stoodstotni izvoznik in ustvari 80,5 milijona evrov prihodkov s povprečno letno rastjo 30 odstotkov, kar jih uvršča v prvo šestino slovenskih podjetij po rasti prihodkov. Dodana vrednost se je v zadnjih treh letih v povprečju povečala za 36 odstotkov letno in jih umešča med štiri najhitreje rastoče družbe v dejavnosti. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 42 tisoč evrov in je za polovico višja kot v dejavnosti,« med drugim piše v obrazložitvi nagrade direktorju, ki vodi ekipo okoli 680 ljudi, ki izdelujejo komponente za avtomobilsko in ostalo industrijo.

Komu še oskarji?
Kaj sta ob prejetju nagrade o poti do uspeha in njegovi nadgradnji povedala Iztok Špan in Matjaž Omladič, prisluhnite TUKAJ. Tam tudi imena ostalih sedmih dobitnikov gospodarskih oskarjev, ki jih je GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke letos podelila že 50-ič. (AD)