december 14, 2020

Gospodarstvo je kot sistem domin, posledice se bodo še pokazale

Dogodki v Mrežnem podjetniškem inkubtorju Vrelec v Rogaški Slatini so se zopet preselili na splet, prav tako svetovanja in izobraževanja za mlade podjetnike, ki tam začenjajo svojo pot. Čeprav trenutne razmere v gospodarstvu že zdaj terjajo kar nekaj prilagajanja, pa bo tega v prihodnjem letu še bistveno več, meni direktorica inkubatorja Branka Aralica.

Inkubiranci se morajo negotovi situaciji nenehno prilagajati. (Foto: Štajerski val)

Zaradi koronavirusa je tudi jeseni, podobno kot spomladi, zastalo življenje in gospodarstvo v državi. Že druga razglašena epidemija z ukrepi, ki jih prinaša, vpliva tudi na poslovanje mladih podjetij, ki svojo pot začenjajo v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec v Rogaški Slatini. Direktorica Branka Aralica opaža, da je posebej težko podjetjem, ki so vezana na tujino in ki se ukvarjajo z dejavnostmi, ki zahtevajo osebni stik:

Selitve na splet
Ne le delovanja in poslovanja podjetij, korona čas je spremenil tudi utrip v inkubatorju Vrelec. Tam namreč podjetnikom, ki so še na začetku svoje poti, poleg ugodnejšega najema poslovnih prostorov nudijo tudi svetovanja in izobraževanja ter dogodke, na katerih se lahko povezujejo s potencialnimi poslovnimi partnerji, mentorji ali investitorji. Ti, pravi Aralica, niso zastali, so pa zelo drugačni.

Kaj pa svetovanja in izobraževanja, tudi v okviru projekta SIO Vrelec 2020 - 2022? Tu osebni stik igra večjo vlogo:

V prihodnosti se bo treba še bolj prilagajati kot letos
Ob tem Branka Aralica meni, da bodo podjetniki in gospodarstveniki posledice trenutne krize in ukrepov čutili še oziroma zlasti v prihodnosti, saj se tu posledice tako velikih sprememb ne pokažejo takoj. Prav tako meni, da se bodo morali v prihajajočem letu še bolj prilagoditi novim razmeram kot letos. Okrevanje sploh manjših podjetij pa bo po njenih besedah še težje:

Tudi v inkubatorju je čas koronavirusa in epidemije povzročil nekatere spremembe. V prvem valu se je število inkubirancev zmanjšalo, saj nekateri niso mogli opravljati svojih dejavnosti. Nekateri so se pred drugim valom nameravali priključiti inkubatorju ali najeti dodatne prostore, zdaj čakajo, kaj se bo zgodilo. A novi inkubiranci tudi v tem času prihajajo. Bodo pa morali, kot razmišlja Aralica, vsak po svoje in znotraj svoje dejavnosti poiskati načine, da preživijo čas koronavirusa in njegove posledice. (TMG)