maj 24, 2019

Gospodarstvo v celjski regiji v dobri kondiciji

Gospodarske razmere se izboljšujejo tudi na širšem Celjskem. Podatki kažejo, da so tako gospodarske družbe kot zasebni podjetniki lani v primerjavi z letom prej povečali prihodke in dodano vrednost na zaposlenega, povišale so se plače ter izboljšala plačilna sposobnost podjetij.

 

Prihodki podjetij v celjski regiji so se lani v primerjavi z letom prej povečali za 9 odstotkov in so znašali 6 milijard 800 milijonov evrov. (Foto:T.Repnik)

Za koliko se je povišala povprečna bruto plača?
Lani so se razmere v slovenskem gospodarstvu še izboljševale, a bolj umirjeno kot predlani. Tudi v naših krajih. Po podatkih Agencije za javne finance in storitve (AJPES) je lani v savinjski statistični regiji poslovalo 5.448 gospodarskih družb in 5.587 samostojnih podjetnikov, ki so skupaj zaposlovali približno 49.000 ljudi. Prihodki podjetij so se v zadnjem letu povečali za 9 odstotkov in so znašali 6 milijard 800 milijonov evrov. Še bolj, za 11 odstotkov, so porasli prihodki, ki so jih podjetja ustvarila na tujih trgih. Kot je še povedala vodja celjskega izpostave AJPES-a Darja Lipičnik, je nekoliko porasla tudi dodana vrednost na zaposlenega, višja je tudi povprečna bruto plača zaposlenih. Za koliko?

Rastejo tudi prihodki, ki jih ustvarijo samostojni podjetniki. Lani so se v primerjavi z letom 2017 povečal za 11 odstotkov. Dodana vrednost na zaposlenega pri samostojnih podjetnikih je porasla za 7 odstotkov, osebni dogodkih pa za skoraj 6 odstotkov. Se bodo pozitivni trendi v gospodarstvu še nadaljevali?

Na trgu dela se število brezposelnih še vedno zmanjšuje. Konec leta je bilo v Sloveniji registriranih približno 78.500 brezposelnih oseb, stopnja brezposelnosti se je gibala okoli 8 odstotkov. V savinjski regiji je bilo konec preteklega leta okoli 10.800 registriranih brezposelnih, to je nekaj manj kot 9 odstotkov. (BF)