oktober 13, 2020

Gostinci: novi ukrepi niso moteči, skrbi jih morebitno zapiranje

Tudi v gostinstvu veljajo novi ukrepi, ki pa na delo ne vplivajo bistveno, pravita naša sogovornika, Sanja Selič iz šentjurskega BUM cafeja in Toni Golež iz šmarske gostilne Krpan. Negotovo pa gledajo na prihajajoče tedne in mesece.

Preverili smo, kako zaostrovanje ukrepov vpliva na delo gostincev. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Slabšanje epidemiološke slike v državi prinaša zaostrovanje ukrepov na več področjih. Trenutno velja drugi paket ukrepov iz oranžne faze, ki v gostinskih lokalih prinaša navodila, da lahko gostinci strežejo le sedečim za mizo, mize morajo biti med seboj na ustrezni razdalji. Toni Golež iz gostilne Krpan v Šmarju pri Jelšah ob tem pravi:

Kako novi ukrepi vplivajo na njihovo delo, smo vprašali tudi Sanjo Selič iz BUM cafeja v Šentjurju. Tako pravi:

Ob tem k spoštovanju ukrepov poziva tudi stranke - ob gibanju po lokalu naj nosijo maske ter si redno razkužujejo roke. Kaj pa bi prineslo morebitno dodatno zaostrovanje ukrepov?

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beovič je namreč te dni novinarjem povedala, da bi lahko vlada že kmalu posegla po sprejemanju tretjega paketa ukrepov v oranžni fazi. Ta med drugim prinaša zaprtje gostinskih lokalov. Če bi do tega prišlo, Seličeva upa, da bo država gostincem pomagala.

Skrbijo jih martinovanja in novoletne zabave
Toni Golež pa ob tem opozarja, da že zdaj beležijo veliko odpovedi. Če rezervacije ostajajo, je število ljudi omejeno na deset, tako do nadaljnega ni večjih praznovanj. Zato ga skrbijo meseci, ki prihajajo:

Prav tako opozarja na pomanjkljivo komunikacijo med gostinci ali njihovimi gosti, če ti organizirajo večja druženja, ter pristojnimi:

(TMG)