oktober 16, 2020

Gostinski lokali in fitnes centri se zapirajo

Zaradi slabe epidmiološke situacije bodo v soboto vrata zaprli gostinski lokali in fitnes centri, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa bo lahko le ena stranka v prostoru. V bistriški Gostilni Šempeter in celjskem Top Fitu so nad novim vladnim ukrepom neprijetno presenečeni, saj bo gospodarska škoda precejšnja.

V Gostilni Šempeter upajo, da bo zaprtje gostinskih lokalov le začasno. (Foto: Gostišče Šempeter)

Gostišče Šempeter: desettisoče evrov gre v nič
V veljavo stopa nov vladni odlok o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev, v skladu s katerim je v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved ne velja za pripravo in osebni prevzem ali dostavo hrane in pijače, prav tako ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih. Srečko Kunst iz Gostilne Šempeter v Bistrici ob Sotli pravi, da jih je vladni odlok neprijetno presenetil, saj zaprtja gostinskih lokalov od danes na jutri niso pričakovali. Izpostavlja, da bo gospodarska škoda zelo velika:



Podjetje, kjer dela 27 zaposlenih, bo do odprtja še vedno pripravljalo hrano, ki jo bodo ljudje lahko prevzeli v času kosila ali malice in odpeljali domov. A Kunst pravi, da ne vedo, kako uspešen bo ta ukrep, saj nimajo prave slike, koliko ljudi bo prišlo po hrano v času kosila oz. malice. Upa, da jim bo zato država na pomoč priskočila pri kritju stroškov, ki bodo nastali tudi v času zaprtja:

Kunst upa, da bo zaprtje gostinskih obratov le začasen ukrep. Za regije, ki so na oranžnem seznamu, je medtem ob upoštevanju navodil še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost.

Težava za frizerje z več zaposlenimi
V frizerskih in kozmetičnih salonih bo po novem vladnem odloku lahko največ ena stranka. Kaj novi ukrepi pomenijo za frizerje in kozmetike, smo preverili pri Maki Virant, predsednici sekcije frizerjev in kozmetikov pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah:

Frizerji, kozmetiki in gostinci so sicer še vedno mnenja, da lahko svojo dejavnost kljub slabši epidemiološki sliki varno in strokovno opravljajo še naprej skladno s priporočili NIJZ-ja. To so med drugim zapisali tudi v pismu, ki so ga v sredo poslali predsedniku vlade in resornim ministrom. 

 Če bomo stopili skupaj, se držali navodil in zajezili virus, nas čaka svetla luč na koncu tunela, je prepričana Maka Virant. (Foto: osebni arhiv)

Zakaj smo fitnesi črne ovce?
Svoja vrata tako z jutrišnjim dnem zapirajo tudi v celjskem Top Fitu, kjer pravijo, da je to za njih hud udarec, ki jih je doletel že drugič letos. Vodja fitnesa Nataša Šuster:

Šusterjeva pri tem izpostavlja znano dejstvo, da telesna aktivnost pomaga pri krepitvi imunskega sistema in boju proti virusom:

V sklopu Top fita deluje tudi gostinski lokal, ki ga bodo s soboto prav tako zaprli. Glede zalog, ki jim bodo ostale, pa Šusterjeva pravi, da na srečo ne bodo prevelike, saj so jih naročali z negotovostjo in v malih količinah. (SP, TMG, NS)