maj 31, 2022

IZZIVI ŽENSKEGA PODJETNIŠTVA PETIČ

Mrežni podjetniški inkubator VRELEC Rogaška Slatina je letos gostil že 5. mednarodni kongres Izzivi ženskega podjetništva, ki se ga je udeležilo več kot 100 podjetnic iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. Namen tovrstnih dogodkov je ženske spodbuditi k sodelovanju in medsebojni pomoči, predvsem pa omogoča v poslu tako pomembno mreženje. Svoje izkušnje, znanje in ideje so v treh panelnih razpravah delile zanimive gostje iz Slovenije in tujine.

Po dveh virtualnih dogodkih v času korone so se Izzivi ženskega podjetništva letos vrnili v običajne tirnice. Podjetnice so se zopet srečale v živo, v izjemnem ambientu Aninega dvora. Rekorden obisk in izjemna energija, ki je bila prisotna med podjetnicami, je dokaz, da so takšna srečanja še kako potrebna. Podjetnice so delile svoje navdihujoče poslovne zgodbe in ideje, s katerimi so se uveljavile na trgu, na treh panelih: Žensko voditeljstvo za 3. tisočletje, Ženska moč na digitalnih valovih in Podjetništvo - moja nenavadna pot. Prav vse so s svojimi zgodbami navdušile ter v udeleženkah zanetile nov ogenj in željo po ustvarjanju novih poslovnih zgodb. 
Organizatorica Branka Aralica, MPI Vrelec, z zadovoljstvom ugotavlja, da so bile izbrane resnično prave teme in izpostavlja nekatere ključne poudarke panelov:

»Hvala iz srca vsem podjetnicam, ki so bile pripravljene z nami deliti svoje zgodbe in poglede na podjetniško življenje. Bilo je navdihujoče in spodbudno hkrati. Vsaka med nami sama zmore marsikaj, a skupaj smo močnejše, skupaj zmoremo vse. Naj bosta povezovanje in medsebojna podpora še naprej naše skupno vodilo.«

Gostiteljica Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec Rogaška Slatina, je po treh letih spet v živo nagovorila udeleženke kongresa. (Foto: Katja Šket & Aljoša Videtič) 

»Tokrat smo z izborom tem želeli ženske spodbuditi, da si med seboj pomagajo, da delijo svoje izkušnje in znanje. V ospredje smo postavili teme, ki močno vplivajo na naše delo in življenje, od izzivov digitalizacije do novih pristopov v vodenju, ki jih narekuje spreminjajoča se družba 3. tisočletja. V panelu, ki smo ga poimenovali Podjetništvo - moja nenavadna pot, pa so podjetnice spregovorile o svojih nevsakdanjih poslovnih korakih, osebnih izzivih in dragocenih izkušnjah, skozi katere so se na svoji poti izoblikovale. Še posebej pa me veseli, da smo se tokrat spet lahko srečale v živo. Digitalna tehnologija lahko podpre naše delo in nas na nek način poveže, ne more pa v celoti nadomestiti srečanj v živo, ki so neprecenljiva. In to se je še kako čutilo tudi na tokratnih Izzivih ženskega podjetništva v Rogaški Slatini. Hvala iz srca vsem podjetnicam, ki so bile pripravljene z nami deliti svoje zgodbe in poglede na podjetniško življenje. Bilo je navdihujoče in spodbudno hkrati. Vsaka med nami sama zmore marsikaj, a skupaj smo močnejše, skupaj zmoremo vse. Naj bosta povezovanje in medsebojna podpora še naprej naše skupno vodilo,« je med drugim dejala direktorica MPI Vrelec Branka Aralica in dodala:

O voditeljstvu za 3. tisočletje so razpravljale izkušene vodje, povezovalke in raziskovalke različnih modelov vodenja mag. Dubravka Berc Prah, mag. Nastja Mulej, mag. Aida Zubčević (BiH) in mag. Tamara Jurković (Hrvaška). (Foto: Katja Šket & Aljoša Videtič) 

Žensko voditeljstvo za 3. tisočletje
Na panelu z naslovom Žensko voditeljstvo za 3. tisočletje so sogovornice izpostavile pomen avtentičnega voditeljstva, ki se gradi skozi spoštovanje in razumevanje sodelavcev oziroma zaposlenih. Skupaj smo iskali odgovore na vprašanja kot - kaj odlikuje voditelje za prihodnost, kaj pomeni družbeno odgovorno voditeljstvo in kaj v resnici pomeni biti vodja. Svoje bogate voditeljske izkušnje in znanja so z nami delile ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina mag. Dubravka Berc Prah, učiteljica in trenerka razmišljanja po De Bonu in goreča promotorka pozitivne psihologije mag. Nastja Mulej, izkušena podjetnica ter ustanoviteljica in predsednica Združenja poslovnih žensk BiH mag. Aida Zubčević, podjetje Faveda, in mag. Tamara Jurković, Apartments&Book cafe Paradiso, podjetnica, ki premika stvari v svojem domačem okolju, v Otočcu, v hrvaški Liki.

O tem, kako digitalna tehnologija spreminja naše delo in kako vpliva na naša življenja, so se pogovarjale digitalni nomadki Katarina Benček in Tina Grilc, strokovnjakinja za marketing Judita Železnik, strokovnjakinja za digitalni marketing Tanja Fric in mlada inovativna podjetnica Eva Esih. (Foto: Katja Šket & Aljoša Videtič) 

Ženska moč na digitalnih valovih
Na panelu Ženska moč na digitalnih valovih smo s sogovornicami skozi njihove zgodbe raziskovali neskončne možnosti digitalnega sveta in digitalne resničnosti. Ali živimo v dveh vzporednih svetovih ali sta se zlila v enega? Kako digitalno preoblikuje naše delovne procese in kako vpliva na naša življenja? Digitalno tukaj in zdaj. O svojem življenju na poti in blogerstvu je spregovorila svetovna popotnica in blogerka Katarina Benček, Rebel on the way, o poslovnem modelu digitalne nomadke pa popotnica, prevajalka in coachinja Tina Grilc, Biznis zame, ki si je z delom na daljavo izborila proste popoldneve. Judita Železnik iz Kozmetike Afrodita in Tanja Fric, Go Digi, prva podjetnica v slatinskem inkubatorju, danes pa strokovnjakinja za digitalni marketing, sta spregovorili o spletnem marketingu, spletni podpori in prodaji v digitalni dobi, mlada podjetnica Eva Esih, PsyBit – digitalne inovacije, pa o inovaciji, ki spreminja kadrovanje in pomaga spremljati razvoj kadrov.

 Svoje podjetniške zgodbe v povsem različnih panogah, od kmetijstva do detektivskega posla, ki velikokrat vodijo po precej nenavadnih poteh, so predstavile podjetnice Sofija Janković Bajić (Srbija), mag. Katja Sinkovič, Jolanda Čonč, Milena Pleško in Bernarda Škrabar Damnjanović. (Foto: Katja Šket & Aljoša Videtič) 

Podjetništvo - moja nenavadna pot!
Na panelu Podjetništvo - moja nenavadna pot! Pa so o svojih nevsakdanjih poslovnih korakih in dragocenih izkušnjah pripovedovale srbska podjetnica Sofija Janković Bajić, podjetje Vitalon in Udruženje poslovnih žena – Biznis na štiklama, mlada podjetnica mag. Katja Sinkovič, ki na Kozjanskem vodi Kmetijo Sinkovič, Jolanda Čonč iz Zavoda Učenjak ter Milena Pleško iz agencije Aglaia in Bernarda Škrabar Damnjanović iz Detektivsko varnostne agencije. Vsi vzponi in padci, ki so se zgodili na poti podjetnic, so jih samo okrepili, so si edine. Ko začutiš pravo stvar, preprosto skočiš in verjameš, da se bo padalo odprlo. Kaj mislite, se odpre?

Tanja Ribič, igralka in pevka, pa tudi samostojna podjetnica v kulturi, je delila svojo življenjsko zgodbo in poudarila, da so tudi igralke, ko snamejo masko in izstopijo iz svoje gledališke ali filmske zgodbe, običajne ženske, kuharice, ljubice, mame, ki skrbijo za svojo družino. (Foto: Katja Šket & Aljoša Videtič) 

Tokratna posebna gostja je bila iskriva Tanja Ribič, slovenska igralka z mednarodno kariero in izkušnjo Hollywoda, Netflixa in glamuroznosti rdečih preprog. »Blišča v bistvu ne maram, sem ga imela priložnost od blizu videti, a ni tako zabavno, kot se morda včasih zdi. In vem, da bi Angelina in Brad dala vse, da bi lahko nekje v miru popila svojo kavo. Slava in blišč imata svojo ceno,« je med drugim dejala Tanja Ribič, ki je še poudarila, da je rada neodvisna v vseh pogledih, zato jo zdaj okupira predvsem samooskrba. Ima vrt, zemljo na deželi, rada si umaže roke, rada čuti zemljo med prsti. »Veste, tudi igralka si mora kdaj umazati roke, da lahko ostane, pristna, prizemljena,« je še dejala Tanja, ki je že skoraj dve desetletji tudi podjetnica, podjetje imata z možem, režiserjem Brankom Đurićem - Đurom. Z nami je delila svojo življenjsko zgodbo, zbrane pa je ob koncu očarala še s pesmijo Zbudi me, s katero je leta 1997 zastopala Slovenijo na izboru za pesem Evrovizije.  

5. Mednarodni kongres Izzivi ženskega podjetništva 2022 je izjemno uspel, med udeleženkami so se spletle številne nove poslovne vezi, iz katerih se bodo zagotovo rodile tudi kakšne nove poslovne zgodbe, saj je povezovanje, tako Branka Aralica, rdeča nit vseh druženj:  

Strokovnjakinja za digitalni marketing Tanja Fric, ustanoviteljica podjetja Go Digi in prva podjetnica v slatinskem inkubatorju, ki je tokrat sodelovala na digitalnem panelu, je takole strnila vtise po dogodku:

Mlada podjetnica Eva Esih, PsyBit – digitalne inovacije, ki je sodelovala na digitalnem panelu, je po dogodku dejala:

Izkušena srbska podjetnica Sofija Janković Bajić, podjetje Vitalon, ustanoviteljica ženskega združenja Udruženje poslovnih žena – Klub Biznis na štiklama, s sedežem v Novem Sadu, je na dogodku spregovorila o svoji podjetniški poti, v izjavi pa je izpostavila pomen tovrstnih srečanj za utrjevanje poslovnih vezi, hkrati pa izmenjava izkušenj ženskam pomaga na njihovi podjetniški poti. Zahvalila se je tudi za gostoljubje, ki ga je njena delegacija vedno deležna v Sloveniji, ob koncu pa je povabila še na njihov poslovni dogodek Biznis na štiklama, ki bo letos, 15. junija, v Novem Sadu. 

Vtise po dogodku Izzivi ženskega podjetništva je za nas strnila tudi podjetnica iz Sarajeva mag. Aida Zubčević, podjetje Faveda, ustanoviteljica in predsednica Združenja poslovnih žensk BiH, ki je izpostavila odlično organizacijo in kakovostne panelne razprave, še posebej pa jo je prevzela navdihujoča gostja Tanja Ribič, poročena s Sarajevčanom, ki je na čudovit način približala življenje igralke, ki se ne razlikuje dosti od življenja drugih žensk, pa naj bodo podjetnice, ravnateljice ali karkoli drugega ... Tako se brišejo meje, pa tudi prepričanja, da je drugim laže, vse ženske, pa naj bodo igralke, podjetnice, gospodinje, vse ob svojem delu in izobraževanju v središče vedno postavljajo družino. 

Tudi gostja iz sosednje Hrvaške mag. Tamara Jurković, Apartments&Book cafe Paradiso, podjetnica, ki je sodelovala na panelu o voditeljstvu, je izpostavila izjemno žensko sinergijo, ki jo je bilo čutiti na dogodku. Dodala je še, da je ravno to tisto najpomembnejše, da najdemo podporno okolje in da se obkrožimo z ljudmi, ki razmišljajo podobno. Pomen dogodkov pa je, da z njih pridemo bogatejši za nova znanja in nova izkušnje, včasih so to čisto preproste stvari, majhne ideje, ki jih je nekdo nekje že realiziral in ki naredijo klik v naši glavi. Še posebej je izpostavila veliko število mladih podjetnic, ki so z zanimanjem prisluhnile, pa tudi same delile svoje izkušnje. »Predvsem pa sem se v Rogaški Slatini počutila kot doma, zato sem vam res hvaležna,« je zaključila. 

  

Datoteke

O ŽENSKEM PODJETNIŠTVU