november 5, 2021

Kaj je prinesel 230-milijonski železniški projekt?

V Celju so ta teden pripravili slovesnot ob zaključku večletne nadgradnje železniškega odseka Zidani Most–Celje. Naložba je stala 230 milijonov evrov.

Trak so simbolično prerezali župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, državni sekretar Aleš Mihelič in podžupan občine Laško Jože Senica. (Foto: DRSI)

Projekt je obsegal nadgradnjo 26,2 km dolgega odseka železniške proge od Zidanega Mosta do Celja. Direkcija RS za infrastrukturo je gradnjo začela leta 2016. »Nadgradnja je potekala na treh odsekih železniške proge, in sicer od Zidanega Mosta do Rimskih Toplic, od Rimskih Toplic do Laškega in od Laškega do Celja. V okviru nadgradnje so bile prenovljene tudi železniške postaje Celje, Laško in Rimske Toplice, kjer so bili zgrajeni novi peroni, ki imajo sedaj lažji in varnejši dostop prilagojen gibalno oviranim osebam. Ukinjeni so bili tudi nivojski prehodi na postajah Rimske Toplice in Laško ter trije nivojski prehodi na odseku Rimske Toplice–Laško. Prav tako sta bila zgrajena nova podvoza v Marija Gradcu in v Rimskih Toplicah, vključno s cestno ter ostalo pripadajočo infrastrukturo. V okviru nadgradnje je bil zgrajen tudi nov, 123 metrov dolg cestni most čez Savinjo v Marija Gradcu. Poskrbljeno je tudi za zaščito pred hrupom, saj je bilo postavljenih približno 3,5 kilometra novih protihrupnih ograj,« ob zaključku projekta naštevajo na direkciji.

Dofajajo, da bo končna vrednost investicije slabih 230 milijonov evrov, kar je približno 50 milijonov manj od vrednosti, ki je bila določena v investicijskem programu. Projekt bo sofinancirala Evropska unija, 90,6 milijona evrov bo iz okvira Instrumenta za povezovanje Evrope. (AD)

Galerija slik