september 11, 2018

Kaj vse so v 145 letih izdelali v Cinkarni Celje?

V Cinkarni Celje letos praznujejo 145 let od začetka delovanja podjetja v Celju, ob tem pa še 45 let od začetka proizvodnje njenega najpomembnejšega produkta, titanovega dioksida. Obletnici obeležujejo z več dogodki, med drugim so na ogled postavili razstavo o njihovih izdelkih skozi čas.

Zgodovino izdelkov Cinkarne Celje lahko v Muzeju novejše zgodovine Celje spoznavate tudi med sprehodom po 3D hiši. (Foto: Muzej novejše zgodovine Celje)

Najdemo jih povsod
Cinkarna Celje, ki je z okoli 1.000 zaposlenimi eden največjih zaposlovalcev v celjski regiji, je praznovanje začela z jubilejnim, 10. likovnim natečajem za celjske učence in dijake. Tokrat so ustvarjali na temo obletnic. V podjetju so pred nekaj tedni nazdravili tudi novemu službenemu gasilskemu vozilu. Včeraj so na temo jubilejev v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli še pregledno razstavo njihovih izdelkov skozi čas. Naslovili so jo 145 let Cinkarne: kaj zares veste o naših izdelkih? Cinkarnine izdelke najdemo povsod. So v ohišjih gospodinjskih aparatov, računalnikov, telefonov, v avtomobilih, zdravilih, kozmetiki in ličilih. V prvem delu razstave je predstavljen časovni trak vseh izdelkov, ki so jih v tem celjskem podjetju izdelali v 145 letih. Vsakega so označili, ali ga še izdelujejo ali ne, vsebuje tudi kratek opis uporabe, nekateri imajo celo originalno embalažo. Vsebino razstave so nadgradili še z zgodovinskimi posnetki, ki so nastali pred približno pol stoletja. Osrednji del razstave sicer predstavlja 3D hiša. V muzeju so oblikovali zunanje in notranje prostore hiše – vrt, predsobo, kuhinjo, kopalnico, dnevno sobo. Z njo želijo pokazati, da je kemija nujna za življenje in da se z njo srečujemo na vsakem koraku. Razstava je na ogled do konca septembra, ogledate si jo lahko brezplačno. Nekaj utrinkov je tudi v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik