september 23, 2021

V podjetjih za testiranje zaposlenih tudi več tisoč evrov na mesec

Že dober teden pogoj PCT velja za skoraj vso javno življenje. Dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju morajo med drugim na delovnem mestu predložiti zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju. Teste morajo svojim zaposlenim priskrbeti delodajalci. Pri nekaj večjih delodajalcih v naših krajih smo preverili, kakšen strošek in organizaicjski zalogaj je to.

Kakšen izziv je preverjanje in zagotavljanje PCT pogoja za večja podjetja v naših krajih? (Foto: Štajerski val)

V podjetju Šore Steel so, kot je za naš radio povedal direktor Jani Jurkošek, od zaposlenih zbrali pisne izjave, katerega od pogojev PCT izpolnjujejo. Za ostale samotestiranje izvajajo na delovnem mestu, ob prisotnosti odgovorne osebe podjetja. Rezultate testov bodo vodili na evidenčnem listu. Pri njih se mora testirati oziroma samotestirati okoli 60 odstotkov zaposlenih, za teste bo podjetje odštelo okoli 900 evrov na teden. Kot razlaga Jurkošek, zaradi testiranj na delovnem mestu pričakujejo tudi nižjo produktivnost.

V slovenjebistriški skupini Impol preverjanje PCT pogoja izvajajo neposredno nadrejene osebe oziroma osebe, ki jih je za to pooblastilo vodstvo. Zaposleni se samotestirajo znotraj posameznih sredin. V Impolu ocenjujejo, da bodo za teste mesečno odšteli 10.000 evrov. Dodajajo, da samotestiranje trenutno zagotavljajo za 55 odstotkov zaposlenih, a odstotek pada, saj se vse več zaposlenih odloča za cepljenje.

V Steklarni Rogaška morajo testiranje zagotavljati slabi tretjini zaposlenih, kot so nam povedali, točnega stroška samotestiranj še nimajo, se pa lahko povzpne na skoraj 2000 evrov na mesec. Tudi pri njih samotestiranje poteka v prostorih steklarne, nadzirajo ga sodelavci iz službe za varstvo pri delu. Kot pravijo, so zaposlene pozvali k cepljenju, a da je to na koncu odločitev vsakega posameznika.

Iz zreške družbe Unior so nam odgovorili, da pogoj PCT pri obiskovalcih, denimo pri poslovnih partnerjih, izvajalcih storitev, dobaviteljih in šoferjih, preverjajo na vstopnih točkah, kjer obiskovalci varnostnikom predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Zaposleni pa se v prostorih podjetja testirajo enkrat tedensko. Dodajajo, da je podjetje moralo izdati navodila za zaposlene in reorganizirati delovne procese, da imajo zaposleni čas še za samotestiranje. V Uniorju se samotestira okoli tisoč zaposlenih. Pri tem v družbi pojasnjujejo, da en test stane dva evra, zato bodo tedensko za samotestiranje odšteli približno 2000 evrov. Poudarjajo pa še, da samotestiranje za podjetje pomeni tudi velike časovne izgube.

Iz Cinkarne Celje nam podatkov niso želeli posredovati, odgovore nekaj drugih večjih podjetij pa še čakamo. (NS, TMG)