april 30, 2021

Kakšna je brezposelnost na Celjskem in kateri kadri so najbolj iskani?

Jutrišnji prvi maj, praznik dela, bo že drugo leto zapored v luči epidemije. A letos že nosi tudi nekatere njene posledice. Kaj pravijo podatki celjske enote zavoda za zaposlovanje?

Gostinstvo je močno občutilo stroge jesenske ukrepe. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

V Sloveniji je bilo marca 82.600 registriranih brezposelnih, v ponedeljek pa 79.500. Na območju celjske območne službe zavoda za zaposlovanje je bilo 25. aprila sicer 8478 registriranih brezposelnih. Vodja območje službe Dubravka Milovanović pri tem pravi:

Največ brezposelnih znotraj območne službe je sicer trenutno na območju občine Celje, 2665, sledi Šmarje pri Jelšah, kjer je 1664 brezposelnih. V Žalcu je brezposelnih 1542, v Slovenskih Konjicah 1233, v Šentjurju 798, v Laškem pa 576.

Katere kadre najbolj potrebujejo delodajalci?
Dodaja, da so novembra in decembra na zavodu kot običajno zabeležili porast zaposlenih v gradbeništvu, so se jim pa zaradi strogih protikoronskih ukrepov pridružili tudi zaposleni v gostinstvu in turizmu:

Kakšno pa je trenutno stanje prostih delovnih mest?

A po večmesečnem zaprtju gostinske in turistične dejavnosti, so se številni za to delo usposobljeni ljudje prekvalificirali in zaposlitev poiskali drugje, opozarja Milovanovićeva. Pri tem poudarja tudi, da je velik upad vpisa v šolske gostinske programe. A dodaja, da je precej delavcev ves čas zaprtja bilo napotenih na čakanje, kjer so počakali stare delodajalce. (TMG)