september 21, 2021

Kakšna je ob koncu poletja brezposelnost pri nas?

Nekoliko bolj sproščeno poletje se preveša v jesen, ki jo spremljajo novi ukrepi. A direktorica celjskega zavoda za zaposlovanje pravi, da zelo ostrih ukrepov v gospodarstvu tokrat ne pričakuje. Kakšne pa so zadnje številke o brezposelnosti in iskanju zaposlitev na Celjskem?

Med najbolj iskanimi poklici zadnjih let so zidar, voznik težkega tovornjaka in drugi tehnični poklici. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Konec avgusta je bilo v celjski območni službi zavoda za zaposlovanje registriranih 7521 brezposelnih. V primerjavi z lanskim avgustom je ta številka manjša za 20 odstotkov, prav tako opažajo, da brezposelnost upada že vse leto.

Brezposelnost po občina podobna kot pretekla leta
Stopnje brezposelnosti so, pravi direktorica celjske območne službe zavoda Dubravka Milovanović, podobne kot minula leta:

Konec minulega meseca je bilo sicer največ brezposelnih prijavljenih v evidenci Urada za delo Celje, 2034. V občini Žalec so zabeležili 826 brezposelnih, v Laškem 456, v Šentjurju 696, v Šmarju pri Jelšah 428, v Slovenskih Konjicah pa 660 brezposelnih.

Katerih poklicev najbolj primanjkuje?
Kot še pravijo podatki celjskega zavoda, delodajalci še vedno najtežje najdejo kader v tehničnih poklicih. Tako je že zadnjih pet let, pravi Milovanovićeva:

Je pa epidemija prinesla tudi spremembo - brez zaposlitve so minulo jesen in zimo ostajali tudi zaposleni v gostinstvu in turizmu, kjer so delodajalci v preteklosti pogosto zaman iskali zaposlene. Kako je zdaj?

Še vedno pa je ogromno prostih delovnih mest v gradbeništvu, prometu in skladiščenju, socialnem varstvu ter zdravstvu in negi. Tudi to so že zadnjih pet let deficitarni poklici.

Obeti za jesen so kljub nenavadnim časom dobri
Prav v teh poklicih Dubravka Milovanović pričakuje stabilne jesenske mesece. Pa tudi sicer pravi, da so napovedi zaposlovanja dobre, pričakujejo dva odstotka zaposlenih več. Hkrati pa - glede na trenutne izjave pristojnih, da denarja za popolno zaprtje države ni več - ne pričakuje ustavljanja gospodarstva:

Dodaja pa še to posebnost letošnje jeseni - na zavod je prijavljenih manj mladih:

(TMG)