november 30, 2021

Kdo s Celjskega je na lestvici najbogatejših Slovencev?

Revija Manager časnika Finance je tudi letos objavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Povsem na vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login, na drugem mestu sta Sandi Češko in Livija Dolanc, na tretjem družina Šešok. Na lestvici so tudi ljudje iz Savinjske regije.

100 jabogatejših Slovencev ima skupaj 7,1 milijarde evrov premoženja, kar je največ doslej. (Foto: Revija Manager)

Skupaj so še povečali premoženje
Lestvica, ki so jo objavili v reviji Manager, kaže, da pandemija novega koronavirusa večine bogatašev ni prizadela, marsikdo je v zadnjem letu celo povečal svoje premoženje. »Tudi v drugem letu pandemije se je vsota premoženja sto najbogatejših Slovencev povečala in dosegla novo rekordno raven. V nasprotju z lani pa se je povečal tudi prag za vstop na lestvico. Meja je lani znašala 20,9 milijona evrov, letos pa je skočila na 27,7 milijona evrov. Med zelo zaslužnimi za rast je deset novincev in 17 povratnikov. Obojih je največ v zadnjem desetletju,« sporočajo snovalci lestvice 100 najbogatejših Slovencev.

Na vrhu lestvice ostajata Iza Sia in Samo Login, ustanovitelja tehnološkega podjetja Outfit7, ki so ju, čeprav sta se ločila, še obravnavali skupaj. Njuno premoženje ocenjujejo na 689 milijonov evrov, kar je toliko kot lani. Sandi Češko in Livija Dolanc, lastnika Studia Moderne Brands sta na drugem mestu s 355 milijoni evrov, na tretjem družina Šešok, lastnica Iskre, z 275 milijoni evrov. Od lani se je po oceni pripravljavcev lestvice premoženje družine Šešok povečalo za 155 milijonov evrov.

Tudi v naših krajih kar nekaj bogatašev
Iz Savinjske regije je na lestvici najvišje uvrščen Celjan Damian Merlak, soustanovitelj podjetja Bitstamp, ki je na 8. mestu, njegovo premoženje Finance ocenjujejo na 183 milijonov evrov. Že stalnica na lestvici je družina Jager s podjetjem Jagros, tokrat imajo za 118 milijonov evrov premoženja, v zadnjem letu so ga povečali za skoraj polovico, kar jih uvršča 14. mesto. Na 40. mestu sta zakonca Pfajfar, lastnika celjskega Inposa, na 54. pa je Šmarčan Franc Pišek, lastnik podjetja Pišek, Vitli krpan. Je novinec na lestvici, njegovo premoženje ocenjujejo na dobrih 42 milijonov evrov.
Bratje Jager uspešno vodijo trgovsko podjetje Jagros, to jih uvršča na 8. mesto lestvice najbogatejših Slovencev. (Foto: Jagros)

Povratnik na lestvico je Uroš Merc s podjetjem Bisol iz Latkove vasi, na 57. mestu. Družina Albreht, lastnica Zlatarne Celje, pa je v tem letu doživela padec, s 35. mesta je padla na 60., njeno premženje ocenjujejo na slabih 39 milijonov evrov. Za skoraj polovico premoženja sta izgubila lastnika celjskega podjetja Inel, ki sta zdaj na 66. mestu, je pa na lestvico splezal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Težak je 35 milijonov evrov. Miran Zagožen iz žalskega Aplasta je na 84. mestu, Peter Ofentavšek iz konjiškega Oplasta pa na 93. s skoraj 29 milijoni evrov. Mesto za njim je družina Moškotevc iz šentjurskega Ahaca in VOC Ekologije z dobrimi 28 milijoni evrov.
Franc Pišek, lastnik Podjetja Vitli Krpan, je novinec na lestvici. Njegovo podjetje je letos v akciji najhitreje rastočih podjetij v državi, postalo srebrna gazela. (Foto: Vitli Krpan)

Najpremožnejši športniki
Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je med podjetniki in gospodarstveniki sicer najti tudi nekaj športnikov, najvišje je košarkar Goran Dragič na 30. mestu s 54 milijoni evrov. Prvič se je lestvico uvrstil še en košarkar, Luka Dončič - na 90. mestu je z dobrimi 20 milijoni evrov.Na 69. mestu pa je Anže Kopitar, njegovo premoženje ocenjujejo na slabih 35 milijonov evrov. (AD)