november 6, 2020

Kmetija Čadej: brez pomoči države bomo težko preživeli

Epidemija koronavirusa je zaradi omejevalnih ukrepov prizadela tudi nekatere ponudnike lokalne hrane. V najtežjem položaju so kmetovalci, ki so zaradi zaprtja gostiln in javnih zavodov čez noč ostali brez strank. Med njimi je tudi Kmetija Čadej iz Završ pri Dobjem, kjer letos beležijo precejšen izpad prihodkov.

Kmetija Čadej s ponudbo domačih izdelkov ob lanskoletnem Prazniku kozjanskega jabolka v Podsredi. (Foto: Kozjanski park)

Zaradi korone prodajajo po nižjih cenah
Zanimanje za doma pridelano hrano je v času epidemije novega koronavirusa znatno v porastu, kljub temu pa so se nekateri pridelovalci domače hrane zaradi omejevalnih ukrepov znašli v zelo negotovem položaju. Še posebej tisti, ki oskrbujejo gostince ali javne zavode, ki so že drugič letos čez noč zaprli svojo dejavnost. Upad prodaje domačih izdelkov in pridelkov beleži tudi Kmetija Čadej iz Završ pri Dobjem, ki z mlečnimi izdelki in zelenjavo oskrbuje okoliške vrtce in šole, njihove stojnice pa najdemo na vseh večjih prireditvah. Lastnik Karl Čadej v času koronakrize opozarja na problematiko precejšnjega padca cen:

Na Kmetiji Čadej so prodajo svojega mleka v času epidemije preusmerili v Mlekarno Celeia, kjer pa za njihovo seneno, ekološko pridelano mleko, ne iztržijo želenih odkupnih cen.

V prvem valu epidemije brez državne pomoči
Zaprtje javnega življenja je po Čadejevih besedah najbolj prizadelo manjše kmetije z dopolnilno dejavnostjo, ki naj bi bile ob prvem valu epidemije spregledane. Čadej upa, da bo tokrat drugače in da bodo tudi manjši kmetovalci, ki pomembno soustvarjajo utrip in razvoj slovenskega podeželja, prav tako deležni državne pomoči:

Čadej upa, da bo država k reševanju problematike v kmetijstvu pristopila sistemsko. Pričakuje, da bo podrobneje preučila izgube manjših pridelovalcev in jim škodo zaradi epidemije vsaj delno povrnila. (SP)