januar 29, 2021

Kmetija Urška s Stranic: Turistične kmetije so v tem času spregledane

Ekološka in turistična kmetija Urška s Stranic je lani v mesecih, ko je lahko bila odprta, zabeležila zelo dober obisk. A čas, ko gostov zaradi epidemije ne sme sprejeti, še vedno traja. Pomoči države pa v drugi razglašeni epidemiji ni. Ob tem na kmetiji upajo, da bodo lahko goste v prenovljenih sobah sprejeli čim prej.

O spremembah, ki jih prinaša koronakriza, smo se pogovarjali z Urško Topolšek Planinšek s Kmetije Urška. (Foto: Kmetija Urška)

Od 16. oktobra so zaprte turistične in gostinske kapacitete. Tako tudi Kmetija Urška s Stranic v zadnjem letu skupno približno šest mesecev ni odprla vrat. So pa preostale mesece, sploh med poletjem, imeli kar veliko dela. Tako pravi Urška Topolšek Planinšek:

Se je pa precej spremenila struktura gostov. V poletnih mesecih so na njihovo ekološko kmetijo navadno prihajali pretežno tuji gostje – predstavljali so okoli 70 odstotkov turistov. Izven sezone, tekom leta, pa je bilo več obiskovalcev iz Slovenije. Letos je bilo drugače. Število tujih gostov je upadlo za okoli 90 odstotkov, pravi Topolšek Planinškova, a je prišlo več slovenskih. Dober obisk pripisuje turističnim bonom. Sicer pa je država, ki jim je med spomladansko epidemijo pomagala, v jesenski na turistične kmetije kar malo pozabila, ocenjuje sogovornica:

Tako jim je v zadnjih mesecih pomagalo naključje. Že spomladi so namreč načrtovali zaprtje novembra in decembra, ko so prenavljali svoje namestitve. Tako so še pred poletjem v rastlinjake nasadili vse potrebno za zelenjavne zabojčke, s katerimi zdaj oskrbujejo svoje stranke. Tako se tudi izognejo presežkom svojih pridelkov zdaj, ko jih na kmetiji ne morejo postreči gostom. A si vseeno želijo, da bodo lahko čim prej odprli vrata, saj jih začenjajo skrbeti prihodnji meseci, pravi Urška Topolšek Planinšek. Kot dodaja, je že februar, pa še sploh ne vedo, kdaj bodo lahko odprli vrata. Upa, da bo to aprila, saj imajo že kar nekaj napovedanih rezervacij – maja in junija so že skoraj povsem zasedeni, za julij so že zapolnili okoli 40 odstotkov svojih namestitev.

Prenova z lokalnim znanjem in spretnostmi
Te bodo, ko bo to mogoče, goste pričakale v novi podobi. Pri tem so sodelovali z lokalnimi izvajalci. Vsaki sobi – imajo jih pet, s skupno 18 ležišči, bo dala pečat druga oblikovalka, pravi Urška Topolšek Planinšek:

Podprli jih bodo tudi v svoji prodajalni. Topolšek Planinškova namreč verjame, da je sodelovanje med ponudniki v teh časih še bolj pomembno kot sicer. Pa tudi sicer opaža, da ljudje vse večjo vrednost pripisujejo lokalnemu. Tudi pri hrani, sploh ekološki. A tu, dodaja, del odgovornosti nosijo tudi proizvajalci:

(TMG)