maj 27, 2021

Ko iz odpadne plastike in časopisnega papirja nastanejo visokokavostni izdelki

V Razvojnem centru orodjarstva Slovenije TECOS s sedežem v Celju dokazujejo, da je mogoče iz odpadnih materialov ustvariti tudi visokokavostne industrijske izdelke. V okviru projekta CEPLAFIB so uporabili odpadno plastiko in časopisni papir, nastali so izdelki za avtomobilsko, embalažno in grabeno industrijo.

Dvojni pod v avtodomu, ki je nastal iz odpadnih materialov, je le eden od prototipnih izdelkov, nastalih v projektu. (Foto: Tecos)

Po letih raziskav je sodelujočim v projektu CEPLAFIB, katerega koordinator je TECOS, uspelo razviti tri nove družine prototipnih izdelkov, uporabnih v avtomobilskem sektorju karavaning programa, industrijski zaščitni embalaži ter gradbeništvu.

Inovacije dokazujejo uporabnost odpadnih materialov, zato razvijalci poudarjajo velik pomen ločenega zbiranja odpakov že na njihovem izvoru. A ob tem navajajo: »Svetovno prebivalstvo vsako leto ustvari okoli 275 milijonov ton plastičnih odpadkov, od tega je recikliranih le 9 %. Približno 12 % odpadne plastike se termično obdela, preostalih 79 % pa se akumulira na deponijah, odlagališčih ali v naravnem okolju. Krožna inciativa projekta CEPLAFIB vpeljuje trajnostno alternativo recikliranja odpadne plastike in papirja, in sicer v prilagojeni obliki kompozitnih materialov, uporabnih za tehnično zahtevne industrijske izdelke v avtomobilski, zaščitno embalažni ter gradbeni sektorski panogi.«

Podrobneje o inovacijah in o pomenu ločevanja odpadkov se je Karmen Šemrl pogovarjala z vodjo projekta in tudi laboratorija za Aplikativne materiale v TECOS-u dr. Vesno Žepič Bogataj. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku: