maj 30, 2023

Kolesje novih izkušenj in znanj za slatinske dijake

Včeraj so na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani podelili nagrade najboljšim ekipam projekta Kolesje. Na pobudo Steklarne Rogaška je ta povezal tri strokovne šole in pri dijakih krepil timski duh ter znanje obdelave naravnih materialov. Sodelovali so tudi dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina.

Skupinska slika sodelujočih na ponedeljkovi podelitvi priznanj (Foto: Štajerski val)

Poleg slatinskega centra sta sodelovali še Srednja šola za lesarstvo in Srednja šola za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka - skupnov 60 dijakov steklarske, kovinarske in lesarske smeri. Partnerji v projektu so z delom začeli 9. septembra lani v Rogaški Slatini, kjer so se dijaki spoznali in oblikovali deset mešanih skupin. Te so se nadalje srečale še v Škofji Loki.

Osrednja naloga za dijake je bila narediti izdelek z uporabo treh od štirih naravnih materialov: lesa, kamna, kovine in stekla. S pomočjo mentorjev in podjetij so dijaki kot vajenci izpeljali celoten proces izdelave svojega produkta. Ob tem direktorica Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah pravi:

Ob tem dodaja, da je vajeništvo sicer majhen segment slovenskega izobraževanja, a ob enem izjemno pomembno. V Sloveniji je letno le okoi 150 vajencev. Iz slatinskega šolskega centra so sodelovali vajenci vseh treh letnikov, pa tudi drugi in tretji letnik tehniškega oddelka. Dubravka Berc Prah izpostavlja tudi pomembnost sodelovanja med šolami in gospodarstvom:

Ideja za projekt je sicer prišla iz Steklarne Rogaška. Pa je znanje o obdelavi primarnih materialov pomembno tudi v času informacijske tehnologije? Direktor Steklarne Jim Walsh odgovarja:

 

Jim Walsh, direktor Steklarne Rogaška (Foto: Štajerski val)

Na zaključji prireditvi so v ponedeljek članom ekip podelili priznanja Master Mojster, najboljše tri ekipe - Lik8, Planika in Chess - pa so prejele tudi denarne nagrade, 1.800 €, 900 € in 600 €, ki so jih poleg praktičnih nagrad prispevala sodelujoča podjetja. 

Raznovrstni izdelki, ki si jih lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji, bodo naslednja dva tedna razstavljeni na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani, nato pa tudi drugod po Sloveniji. (ViP)