april 8, 2020

Konfekcija Marja: upadla prodaja perila, zdaj delajo maske

Konfekcija Marja iz Sel pri Podčetrtku je začela proizvodnjo zaščitnih obraznih mask. V podjetju z 20 zaposlenimi dnevno izdelajo 7000 pralnih in kirurških mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami.

Zaščitne maske iz Konfekcije Marja kupujejo predvsem država, podjetja in druge ustanove, preko spletne prodaje pa so na voljo tudi ostalim potrošnikom. (Foto: Konfekcija Marja)

Prodaja konfekcije se je ustavila
V družinskem podjetju Konfekcija Marja iz Sel so pred dvema tednoma začeli šivati zaščitne obrazne maske, ki ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom Covid-19. V podjetju, kjer že 25 let izdelujejo spodnje perilo in druga oblačila, so namreč zaradi širjenja epidemije zabeležili drastičen upad prodaje oblačil. Potreben je bil hiter odziv in prilagoditev proizvodnje novim razmeram, razlaga lastnik Matjaž Plevnik, ki je tržno nišo v času koronavirusa prepoznal v izdelavi zaščitnih mask. 

 Kirurške maske v Selah šivajo po naročilu državnih blagovnih rezerv. (Foto: Konfekcija Marja)

V ospreju izdelava kirurških mask 
V Konfekciji Marja trenutno izdelujejo dva tipa zaščitnih mask, in sicer pralne bombažne maske in kirurške maske. "Pralne maske, ki jih sicer za zdaj nismo uspeli certificirati, izdelujemo za podjetja in razne ustanove ter za vse ostale kupce, ki kupujejo preko naše spletne strani. Začeli pa smo tudi proizvodnjo kirurških mask za državne blagovne rezerve," razlaga Plevnik in dodaja, da trenutno na dan skupaj izdelajo okoli 7 tisoč obraznih mask, od tega 5 tisoč kirurških in 2 tisoč pralnih. Podjetje sicer zaposluje 20 ljudi, pri šivanju mask pa jim pomagajo tudi kooperanti. (SP)

 Bombažne pralne maske so namenjene gospodinstvom. (Foto: Konfekcija Marja)