oktober 29, 2019

Konjiški žirokopterji obstali na tleh, podjetje v stečaju

Konjiško podjetje Trixy Aviation, ki je razvijalo in proizvajalo žirokopterje, je pristalo v stečaju. Okrožno sodišče v Celju je stečajni postopek začelo 21. oktobra, upniki imajo tri mesece časa za prijavo terjatev.

Leta 2016 so v podjetju Trixy Aviation predstavili enega od svojih žirokopterjev, model spirit. (Foto: D. Kukovič/Štajerski val)

Podjetje Trixy Aviation, ki ga je leta 2010 ustanovil avstrijski podjetnik Rainer Farrag, je še pred tremi leti medijem razkrivalo ambiciozne načrte pri izdelavi in prodaji žirokopterjev, plovil, ki so mešanica ultralahkega letala in helikopterja, o čemer smo pisali v prispevkih Na Konjiškem izdelujejo žirokopterje in Žirokopter pripeljal nova delovna mesta. Leta 2017 je podjetje dobilo tudi priznanje župana občine Slovenske Konjice, za, kot so zapisali, »uspešno delo, inovativne, praktične, družbeno odgovorne in ekološko ozaveščene rešitve«. A nekje na poti se je zalomilo.

Kot je razvidno iz sklepa, objavljenega na portalu Ajpes, je Okrožno sodišče v Celju stečaj začelo na predlog dolžnika, torej podjetja samega, zaradi plačilne nesposobnosti. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Vero Zavrl, upniki lahko terjatve prijavijo najkasneje do 21. januarja. Iz objav javnih dražb je medtem razvidno, da sta za sredo, 30. oktobra, napovedani dražbi več premičnin podjetja Trixy Aviation, ki sta jih že pred časom zarubila dva upnika. Ena dražba bo v Grosuplju, druga v Slovenskih Konjicah. Na seznamih so tudi žirokopterji. (AD)