januar 8, 2021

Koronakriza v Špici

Pred skoraj tremi meseci so zaradi jesenske epidemije koronavirusa že drugič v letu 2020 vrata zaprli gostinski obrati. Trenutne razmere še ne kažejo, da jih bodo kmalu lahko znova odprli. Preverili smo, kako na situacijo gledajo v Hotelu Špica v Laškem, kjer so lani uresničili veliko naložbo, potem pa je udarila koronakriza.

V začetku marca lani, tik pred začetkom prve epidemije novega koronavirusa, je v Laškem vrata odprl prenovljeni nekdanji hotel Hum, ki ga je kupil laški podjetnik Jože Sadar in vanj preselil svojo Picerijo Špica. (Foto: FB Hotel Špica Laško)

Lansko leto tudi v očeh zaposlenih v gostinstvu ne bo ostalo v lepem spominu. Dvakrat so zapirali svoja vrata, prvič spomladi, drugič pa sredi oktobra. A jesensko zaprtje še kar traja. Kako na minulo leto gledajo v Hotelu Špica v Laškem, kjer so se marca lani, tik pred prvo razglasitvijo epidemije, selili v nov objekt, ki so ga pred tem obnovili, smo povprašali lastnika in direktorja Jožeta Sadarja:

Precej gostincev se je v jesenskem valu epidemije znašlo tako, da ponujajo hrano za prevzem ali dostavo. Tako je bilo tudi pri njih, pravi Sadar, a dodaja:

Hotel Špica zaposluje 22 ljudi, trenutno so vsi na čakanju doma. O pomoči države gospodarstvu pravi:

Tudi pri pogojih za pridobivanje pomoči v sklopu protikoronskih zakonov je Sadar kritičen:

Kljub težkim časom, ki jih preživljajo, pa v Hotelu Špica ostajajo optimistični:

„Če naš objekt zapremo, to stane nekaj tisoč evrov, prav tako, če ga odpremo. In to odpiranje in zapiranje je problem. Želeli bi si, da se večina prebivalstva cepimo in da se stvari normalizirajo, ker tudi s temi omejenimi možnostmi poslovanja bo težko biti uspešen,“ zaključi Sadar. (NS)