april 16, 2019

Kozjanska klobasa - za prste obliznit

Priljubljeni šmarski mesar Moj mesar Jože je patentiral kozjansko klobaso. S patentom želi ohraniti tradicijo svojih prednikov, hkrati pa potrditi visoko kakovost tega izdelka, ki je nujna za zaupanje strank.

Kozjanska klobasa je prekajena na star način, neposredno nad odprtim ognjem. (Foto: FB Moj mesar Jože)

Izključno iz slovenskega mesa
Jože Škorjanec je svojo prvo mesnico v Šmarju pri Jelšah odprl pred 14 leti. Na njegovih trgovskih policah najdemo meso slovenskega porekla in mesne izdelke, kakršne lahko z malo opreme izdela vsak na svojem domu. Kakovost kozjanske klobase bo Škorjanec po novem dokazoval s patentom, ki temelji na izkušnjah njegovih prednikov. In kakšna je kozjanska klobasa?

Po receptu prednikov
V izdelek je vtkana štajersko–kozjanska duša, pravi Škorjanec in dodaja, da je znanje črpal od prednikov, predvsem pa iz zapiskov svojih staršev, ki sta hranila stari zvezek z doma napisanimi recepti za vse mogoče zadeve in tudi za to klobaso. Ne samo izdelava, pomembna je tudi priprava tega mesnega izdelka, pravi Škorjanec.

Kozjanska klobasa je zdaj izdelek, zaščiten s patentom pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Pravico njene izdelave imajo tako samo v podjetju Moj mesar Jože. (SP)