oktober 24, 2022

KROŽNO GOSPODARSTVO POSNEMA NARAVO, KI JE BREZ ODPADKOV

Projekt studioKroG spodbuja večkratno uporabo posameznih materialov, za družbo brez odpadkov

Vsi si želimo živeti v lepem, zelenem in čistem okolju. Vsi se zavedamo, da so naravni viri omejeni, da je treba z njimi racionalno ravnati in jih, če je le mogoče, večkrat uporabiti oziroma po potrebi predelati in ponovno uporabiti. Vsega tega se zavedamo, pa vendar še vedno mnogokrat, iz navade ali zato, ker nam je tako laže, kot posamezniki ali kot družba, ravnamo neekološko. Kupujemo nove stvari in niti ne pomislimo na nakup oziroma uporabo iz druge roke. A časi se spreminjajo in prihajajo nove generacije, ki brez predsodkov segajo po izdelkih iz druge roke, predvsem ko gre za manjše kose pohištva ali oblačila in modne dodatke.

Vizualizacija kontejnerjev za Rogaško Slatino. Kontejnerska gradnja po principu krožne rabe virov bo v okviru studia krožnega gospodarstva studioKroG predstavljena v Centrih ponovne uporabe v Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah, kamor so že dostavili 2 kontejnerja. V Rogaški Slatini jih pričakujejo v prihodnjih dneh.

Trend ponovne uporabe že uporabljenih, t.i. »nedeviških«, materialov se vse bolj uveljavlja tudi v gradbeništvu in opremljanju prostorov. Tak način gradnje ima več pozitivnih učinkov na okolje, poleg tega pa je cenovno bistveno ugodnejši od klasičnih pristopov.

Vizualizacija kontejnerjev za ponovno uporabo v gradnji, ki so jo za studioKroG pripravili v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru. 

Studio krožnega gospodarstva studioKroG, ki spodbuja krožno rabo materialov tudi v gradbeništvu, predstavlja dr. Marinka Vovk, direktorica CPU – Center ponovne uporabe d.o.o., So.P.

Kontejnerska gradnja po principu krožne rabe virov
V Centrih ponovne uporabe (CPU) Slovenske Konjice in Rogaška Slatina bo v okviru studia krožnega gospodarstva studioKroG predstavljena možnost kontejnerske gradnje, pri kateri ne bo uporabljenih nobenih novih materialov, tako za ogrodje in stavbno pohištvo, kot tudi za notranjo opremo. Prikazana bo kontejnerska gradnja, pri kateri bodo v celoti vgrajeni vsaj enkrat uporabljeni materiali, tudi ko gre za stene in stavbno pohištvo. Predstavili bodo namreč, kako zgraditi dom ali poslovne prostore iz ladijskih kontejnerjev, kako vgraditi že uporabljena okna in kako vključiti izolacijo iz že uporabljenih materialov. Vse to si boste lahko po fazah ogledali tudi zainteresirani obiskovalci, razlaga dr. Marinka Vovk.

Kot pravi dr. Marinka Vovk, je cilj projekta in vseh aktivnosti ozavestiti čimveč ljudi o pomenu krožnega gospodarstva, ki mora postati naš način življenja. Krožno gospodarstvo namreč  znižuje potrošnjo, posledično pa zmanjšuje rabo naravnih virov in blaži učinke podnebnih sprememb, kar je izjemnega pomena. Poleg tega pa omogoča tudi cenejši način življenja, še dodaja.

Pridi pogledat, kako v Slovenskih Konjicah in Rogaški Slatini rabljeni in odvečni izdelki prehajajo v inovativno obnovo
Investicija uporabe rabljenih izdelkov in materialov v nov učni objekt »studio KroG« poteka na lokaciji CPU Slovenske Konjice, Tattenbachova ulica 5d, in CPU Rogaška Slatina, Zbirni center OKP Rogaška Slatina. Na obeh lokacijah potekajo aktivnosti ob pomoči Norveškega finančnega sklada. V Slovenske Konjice sta že prispela dva rabljena kontejnerja, ki sta bila na morski poti le enkrat, v Rogaški Slatini pa potekajo gradbena dela za namestitev kompleksa kontejnerjev. Obe lokaciji skupaj bosta učni primer povečanja razumevanja krožnega gospodarstva, kjer bodo prikazani procesi krožne rabe virov s ponovno uporabo, industrijsko simbiozo, upcycling, zelene rešitve za izolacijo iz tekstila in drugih reuse materialov, ogrevanje z lokalnimi viri ter zeleno streho za divje opraševalce.
Vabljeni na obe lokaciji, kjer lahko spremljate tudi izvajanje postopkov priprave na ponovno uporabo za vse vrste izdelkov, ki jih uporabljate v vsakdanjem življenju.

Info točka ali pisarna »studio KroG« malo drugače – koncept v Slovenskih Konjicah

Ali ste vedeli, da je glavnina ladijskih kontejnerjev v resnici uporabljena samo enkrat, saj je njihovo čiščenje, priprava za nov tovor oziroma vračanje na izhodiščno točko potovanja prezahtevno in predrago. 

Življenje v kontejnerskih domovih postaja vse bolj priljubljeno po vsem svetu, imamo jih tudi že v Sloveniji. (Foto: square yards)

Skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo
V projektu studioKroG, ki promovira krožno rabo virov, kot vodilni partner sodeluje Znanstveno - raziskovalno središče Bistra Ptuj, kot partnerji pa sodelujejo še CPU, d.o.o., OKP Rogaška Slatina d.o.o., RRC Ormož, FONIX.
 
Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 evrov.
 
@EEANorwayGrantsSlovenia

@EEANorwayGrants 

Naročena vsebina

Galerija slik