junij 7, 2021

Lani potovali manj, še to predvsem po Sloveniji

Turizem se s sproščanjem ukrepov in toplejšim vremenom počasi vendarle znova odpira. Kaj pa o turizmu kažejo številke za lansko leto, ki ga je praktično v celoti zaznamovala epidemija novega koronavirusa?

Tudi letos potovanja zaznamuje covid-19, ki postavlja stroge zahteve predvsem pri prečkanju mej. (Foto: Pixabay)

48 % manj potovanj kot leto prej
V lanskem letu je število potovanj zaradi epidemije močno upadlo. Slovenci smo, kot kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), v lanskem letu potovali skoraj polovico manj kot v letu poprej. „Vseh zasebnih potovanj, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v 2020, je bilo nekaj več kot 2,2 milijona, kar je okoli 48 % manj, kot jih je bilo v predhodnem letu, in najmanj od leta 2000, odkar SURS zbira te podatke,“ sporočajo.

Več kot polovica tistih (51 % vprašanih), ki se v lanskem letu niso odpravili na nobeno zasebno potovanje kot razlog, zakaj so ostali doma, sicer navaja covid-19. Četrtina tistih, ki ni potovala, pravi, da ni čutila potrebe po potovanjih, četrtina pa jih ni potovala zaradi zdravstvenih razlogov. 15 % Slovencev se za potovanja ni odločilo zaradi pomanjkanja denarja, 11 % pa je takih, ki za potovanja zaradi delovnih obveznosti enostavno niso imeli časa.

Po Sloveniji in za manj dni
Vsaj enega zasebnega potovanja se je lani, kot še kažejo podatki, udeležilo nekaj več kot polovica Slovencev, starejših od 15 let. Prvič po letu 2009 pa se je zgodilo, da smo se Slovenci na večino potovanj odpravili kar po Sloveniji. K temu so poleg protikoronskih ukrepov zagotovo prispevali tudi turistični boni. Potovanja po Sloveniji pa so bila v povprečju za polovico krajša od tistih po tujini. V Sloveniji so potovanja trajala povprečno 3,3 prenočitve, v tujini pa 6,6 nočitev. (EP)