junij 2, 2021

Mlekarna Celeia prenavlja proizvodnjo

Mlekarna Celia je zaključila prvo fazo prenove največje sirarne v Sloveniji. V njej dnevo proizvedejo do 15 ton sira iz mleka, ki ga odkupijo z več kot 900 kmetij s širšega Celjskega. Več kot 2 milijona evrov vredna naložba bo pripomogla k avtomaciji proizvodnje in povečala možnosti za še boljšo kakovost izdelkov.

Z menjavo sirarskih kotlov je v mlekarni poskrbljeno za večjo avtomatizacijo proizvodnje. (Foto: Rok Deželak)

Avtomatizacija za boljšo kakovost izdelkov
Mlekarna Celeia je s prenovo 1. faze sirarne naredila prvi korak v prenovi svojih proizvodnih zmogljivosti. V sirarni, ki je največja v Sloveniji, dnevno proizvedejo do 15 ton sira iz mleka izključno slovenskih kmetij brez GSO. Prenova to največjo mlekarno v lasti kmetijskih zadrug usmerja po poti novih priložnosti za razvoj ponudbe sirov. 2,2 milijona evrov vredna naložba je po besedah direktorja Vinka Buta obsegala posodobitev proizvodnje, kjer poteka sirjenje in priprava sirnega zrna. "V prvi fazi prenove naše sirarne smo se lotili prvega, najbolj ključnega dela proizvodnje sirov. Zamenjali smo sirarske kotle, kjer poteka sirjenje mleka in priprava sirnega zrna, ki je osnova za izdelavo sirov. Vgradili smo energetsko učinkovitejšo opremo, ki je v večji meri tudi avtomatizirana, tako bomo še lahko nadgradili kakovost naših izdelkov," pojasnjuje But in dodaja, da so naložbo financirali z lastnimi sredstvi, bančnim kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo.
 
Novi sirarski kotli, kjer poteka sirjenje mleka in priprava sirnega zrna. (Foto: Rok Deželak)

Prenova pomembna za širše Celjsko
Sirarna Mlekarne Celeia, v kateri odkupujejo najboljše mleko brez GSO z več kot 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije, je po svoji tehnološki starosti že krepko presegla predvideno življenjsko dobo. Prenova tega dela proizvodnje je bila zato nujna. Nova oprema je energetsko učinkovita in omogoča večjo avtomatizacijo proizvodnje, pravi But, in ob tem izpostavlja tudi pomen naložbe za nadaljnji razvoj zadružništva na širšem Celjskem:


Domači, slovenski siri bodo s tehnološko prenovo le še odličnejši, zatrjujejo v mlekarni Celeia.(Foto: Rok Deželak)

V prihodnjih letih v naložbe 12 milijonov evrov
Ključna pri odločitvi za prenovo proizvodnje je želja po učinkovitejši proizvodnji in možnosti za še boljšo kakovost izdelkov. V Mlekarni Celeia sicer načrtujejo, da bodo obnovo sirarne in drugih proizvodnjih obratov nadaljevali tudi v prihodnjih letih, ko bodo posodobili še preostalo opremo za proizvodnjo sira, napoveduje direktor But.

Mlekarna Celeia bo v naslednjih treh do petih letih v sirarno investirala med 4 in 5 milijonov evrov. Do leta 2025 pa bodo v podjetju za naložbe na različnih področjih v celoti namenili 12 milijonov evrov. (SP)

Sorodne vsebine:
Mlekarna Celeia v dvomilijonsko prenovo sirarne