december 10, 2019

Modro si je odmeriti čas zase

Ženske si ob službi in drugih obveznostih premalokrat vzamemo čas zase, so se strinjale udeleženke letošnjega B2B Odklopa v visokih petkah, dogodka za poslovne ženske, ki ga je tokrat že tretjič v Rogaški Slatini organiziral Mrežni podjetniški inkubator Vrelec Rogaška Slatina.

B2B Odklop v visokih petkah, dogodek za poslovne ženske, tokrat že tretjič v Rogaški Slatini, v organizaciji MPI Vrelec

B2B Odklop v visokih petkah je tridnevni dogodek za poslovne ženske, ki poleg izmenjave poslovnih praks in mreženja v večji meri ponuja tudi priložnost za sprostitev in druženje. Ženske namreč v poslu delujejo drugače kot moški. Če moški po službi zavijejo še na neko neformalno druženje, na katerem zaključijo posel, si ženske to veliko teže privoščijo, saj jih čaka še veliko drugih obveznosti, delo doma, družina, otroci. Zato potrebujejo združenja in zato potrebujejo organizirane dogodke, tudi za odklop. Letos so organizatorice vsakoletni dogodek B2B dogodek obogatile z "odklopom", z dodatnimi t. i. mehkimi vsebinami, na katere v podjetjih vse prevečkrat pozabljamo. Direktorica MPI Vrelec Rogaška Slatina in organizatorica dogodka Branka Aralica: »Vsi skrbimo za dobiček podjetja, za dobro poslovanje, vsi se zavedamo, da je zelo pomembno, da vse naredimo v podjetju, velikokrat pa pozabimo nase. Na to, da moramo skrbeti tudi zase, za svoje telo in duha, če hočemo uspešno delati in voditi posel tudi v prihodnje.«

Tokrat so se na dogodku B2B Odklop v visokih petkah s svojimi dejavnostmi predstavile podjetnice Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec, ki so v vrelcu dobro zastopane, saj podjetja, ki jih vodijo ženske, predstavljajo kar dobrih 45 %  vseh inkubiranih podjetij.

In ženski veter se po besedah Branke Aralica čuti tudi v tudi v delu inkubatorja, ki ima za seboj uspešno prvo desetletje in številne uspešne projekte, pravkar je v teku eden njihovih največjih projektov SIO Vrelec 2018/2019, ki ga izvajajo v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. 

Odklop, na katerem smo odpravljali stres in se poglabljali vase
Udeleženke so se na dogodku B2B Odklop v visokih petkah spoznale z različnimi načini sproščanja, od meditacije, skupinske hipnoze, numerologije, joge in zvočne terapije ter dihalne tehnike.

Osnove joge, zvočno sprostitev in tehnike dihanja je  predstavila Eva Ogrizek (Eva joga), ki ima svoj studio v Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec. 

V globine meditacije je udeleženke popeljala Nives Kovačič (Studio za osebno rast, Nives Kovačič, s.p.), ki je svoje darove razvila skozi svojo osebno težko življenjsko preizkušnjo in sedaj z meditacijo pomaga tudi drugim, ki se znajdejo v stiski zaradi izgube bližnjega ali drugih življenjskih preizkušenj.

Še eno obliko globokega sproščanja pa je predstavila hipnoterapevtka Barbara Turnšek, ki poudarja, da je neka oblika sproščanje oziroma odklop ob naših prenatrpanih urnikih izjemnega pomena, tako za vsakdanje življenje kot tudi za sprejemanje pomembnih poslovnih odločitev.

 

Pomembno sporočilo za udeleženke pa je imela tudi numerologinja Tina Hočevar, ki živi in dela med Ljubljano in Singapurjem. Spregovorila je o pomenu številk za posel in v vsakdanjem življenju. »Vse je v številkah,« pravi tina in poudarja: »Tudi če si za začetek vzamete samo minutko zase, je to prvi korak. Začnemo lahko z eno minuto na dan, vzpostavimo rutino in potem bo vsak dan laže. In vsak naslednji dan si bomo lahko vzeli več časa.«

Udeleženke dogodka B2B Odklop v visokih petkah so se strinjale, da so bile izbrane teme in delavnice več kot dobrodošle, saj so to modeli in znanja za krepitev telesa in duha, za katera nam običajno zmanjka časa in energije. Vendar so si tako organizatorice kot udeleženke edine, da je delo na sebi izjemno pomembno. Morda je tale čas pred prazniki in začetkom novega leta pravi čas, da morda znova postavimo svoja pravila in novo leto začnemo drugače.

Modro si je vzeti čas zase
»Ko imaš največ dela, se ustavi in si vzemi čas za razmislek,« pravi stara modrost. Pa ji znamo prisluhniti? Morda pa vendarle. Že to, da so si številne poslovne ženske in podjetnice iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine privoščile »odklop« v prenatrpanem, t. i. norem decembru in prišle v Rogaško Slatino, je dokaz, da se je mogoče ustaviti tudi v najbolj norem tempu. Vse so se ob zaključku dogodka strinjale, da je bilo teh nekaj dragocenih dni za druženje, počitek in revitalizacijo v Grand Hotelu Rogaška Slatina, ki je gostil B2B Odklop v visokih petkah, še kako dobrodošlih.

Izmenjava podjetniških praks iz različnih poslovnihi okoljih
B2B odklopa v visokih petkah so se udeležile tudi podjetnice in poslovne ženske iz Srbije in Bosne in Hercegovine, ki so poudarile, da je bil vikend odklop kot naročen, saj je običajno težko najti dva dneva, ko si res vzamemo čas samo zase, to pa je bilo prijetno s koristnim, malo dela, malo sproščanja. Še posebej ženske si morajo znati vzeti čas zase, da ne pozabijo na svoje zdravje, izgled in zadovoljstvo. Razlika med podjetniki in podjetnicami je predvsem v tem, da se moški laže udejstvujejo še po službi, ženske pa imajo več obveznosti še doma in v družini in le redko zakjlučijo delovni dan na "afterwork" srečanjih in druženjih. Ženske smo sicer znane po tem, da se obnašamo kot hobotnice in delamo več stvari naenkrat, vendar si je ob intenzivnem delu treba vzeti tudi prosti čas, bi bil kratek povzetek mnenj udeleženk iz Srbije in BiH, ki vsem želijo seveda tudi veliko zdravja. Saj le, če smo zdravi in v dobri kondiciji, lahko poskrbimo za vse ostalo, od družine do posla, bi bil kratek povzetek posnetka v nadaljevanju.

B2B Odklop v visokih petkah je bil še zadnji letošnji dogodek MPI Vrelec Rogaška Slatina, organiziran v okviru projekta SIO Vrelec 2018/2019, v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Galerija slik

Datoteke

Branka Aralica, MPI Vrelec_O podjetništvu, obveznostih in nujnosti odklopa