december 6, 2019

Naravovarstveni center Sotla bo prehitel Vonarsko jezero

Na Slatinski strani Vonarskega jezera bo poleti stal Naravovarstveni center Sotla. V njem bodo predstavili naravo ob Sotli, ki jo želijo približati domačinom in turistom. Jezera takrat sicer še ni pričakovati.

Naravovarstveni center Sotla je ena večjih naložb občine v prihodnjem proračunskem letu. (Foto: Štajerski val)

V Nimnem ob bodočem Vonarskem jezeru, so danes obeležili začetek gradnje Naravovarstvenega centra Sotla. Gradnjo centra, ki bo stala dober milijon evrov, je občina Rogaška Slatina zaupala celjskemu podjetju GES. Naravovarstveni center bo zaživel poleti prihodnje leto. Slatinski župan Branko Kidrič ob tem pravi, da si želijo, da center postane:

Na občini si obetajo, da bodo naravo obrežja Sotle spoznavali domačini, otroci šol in vrtcev ter turisti. Narave jim ne bodo predstavili le v prostorih centra, kjer bodo razstavna prostora, infotočka, razgledna terasa in kavarna. Na območje želijo ponovno naseliti vidro in bobra, ki bo tudi glavni lik centra.

 

Da bodo ljudje ob jezeru lahko razvijali gospodarstvo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob začetku del naravovarstvenega centra priznal, da si želi hitrejšega napredka del za oživitev Vonarskega jezera, ki pogosto ni mogoč tudi zaradi državne strani. Ga pa veseli, da so letos po letih prizadevanj naredili prve pomembne korake do oživitve Vonarskega jezera, ki pomeni povezovanje Slovenije in Hrvaške ter občin Rogaška Slatina in Podčetrtek. Prvi je bil odprtje pregrade Vonarje, center pa bo dal dodatno težo dogajanju ob jezeru.

Pregrada v občini Podčetrtek in Naravovarstveni center v občini Rogaška Slatina sta tako pred analizami. Te so se na območju, kjer naj bi bilo jezero, začele minuli mesec in bodo v devetih mesecih pokazale, kaj je potrebno narediti za ojezeritev Vonarskega jezera. Prav tako pa še ni točno znana kota jezera – nadmorska višina njegove gladine. Če bo na 202 metrih, kakor predvidevajo na Direkciji za vode, in ne na 204, kot si želita občini ob jezeru, obala ne bo dosegla naravovarstvenega centra. A Kidriča to ne skrbi. Pravi, da lahko center deluje sam zase. (TMG)