april 6, 2020

Nekatera podjetja ustavila proizvodnjo, druga delajo skoraj nemoteno

V četrti teden strogih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu smo vstopili. Ustavil ni le družabnega življenja, močno je zavrl tudi gospodarstvo. Nekatera podjetja so povsem zaprla vrata, v drugih je delo omejeno, so pa tudi takšna, ki – ob varnostnih ukrepih - delajo nemoteno. Kako je v nekaj večjih podjetjih v naših krajih?

V Steklarni Rogaška bo proizvodnja praktično v celoti okrnjena še ta teden. (Foto: Štajerski val)

Steklarna Rogaška ohranja 7 odstotkov proizvodnje
V Steklarni Rogaška so zmanjšali obseg poslovanja, sprva le do konca marca, a po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Judite Vrečar podaljšujejo ukrepe do 14. aprila. Tako še naprej ohranjajo le sedem odstotkov proizvodnje, to je minimalni odstotek, ki ga morajo ohraniti, saj talilnih peči brez dolgoročnih posledic ne morejo zaustaviti. Večina oddelkov je zaprta, prav tako njihov obrat proizvodnje embalaže v Kozjem. Zaprte ostajajo tudi vse njihove prodajalne, prodaja kristalnih izdelkov trenutno tako poteka le preko spletne trgovine. Prav tako so zaradi epidemije odložili v začetku leta napovedano zmanjševanje števila zaposlenih, za kar bi naj seznami bili pripravljeni do aprila.

Gorenjeve tovarne ostajajo prazne
Tudi v Gorenju podaljšujejo zaustavitev dela. »​Proizvodnja v tovarnah v Velenju se bo nadaljevala v torek, 14. aprila 2020, razen v tovarni pralnih in sušilnih aparatov, ki z delom začne v petek, 10. aprila,« so sporočili iz uprave družbe Hisense Gorenje in dodali: »Tudi po vrnitvi na delo bomo v vseh podjetjih Hisense Gorenje še naprej izvajali vse preventivne varnostne in zaščitne ukrepe. Zaposlene pozivamo, naj tudi v tem času dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe ter tako zaščitijo svoje zdravje ter zdravje svojih bližnjih.«


Cinkarna Celje: delavci na hladni malici
V Cinkarni Celje so že takoj po razglasitvi epidemije sporočili: »Del zaposlenih v teh dneh lahko koristi višek ur, na podlagi dogovora, lanskoletni in letošnji dopust, nekateri bodo napoteni na čakanje na delo ali na opravljanje dela na domu.« Zaposlene, ki prihajajo na delo, pa so pozvali, da pri registraciji delovnega časa ohranjajo priporočeno medsebojno razdaljo, odgovorni vodje ob tem skrbijo za čim manj stika sodelavcev med menjavo izmen. Uvedli so razdeljevanje hladne malice brez osebnega kontakta in zaprli jedilnico. Ob tem v Cinkarni pravijo, da so zaostrili vstop v podjetje, kamor lahko poleg zaposlenih vstopajo le še prevozniki, kurirji hitrih pošt in zunanji izvajalci, ki izvajajo nujna dela. Nositi morajo zaščitne maske in dosledno upoštevati navodila na vstopnih točkah. Preklicali so tudi vse vodene oglede podjetja, ekskurzije, poslovne obiske in službene poti. Ukinili so koriščenje vseh počitniških kapacitet, izobraževanja, zaprli so vrata industrijske prodajalne.

Kozmetika Afrodita: primanjkuje alkohola za antibakterijska sredstva
Kozmetika Afrodita med epidemijo koronavirusa deluje v prilagojenih razmerah, pod strogimi higienskimi in varnostnimi pogoji, ki jih pri njih že tako imajo, nadzorujejo jih njihovi mikrobiologi, nekaj ljudi je doma na čakanju, nekaj v pisarnah jih dela od doma. Podrobneje o ukrepih vodja tržnih komunikacij v Afroditi Judita Železnik:

Ker zaščitne opreme primanjkuje, so se povezali s podjetjem Marja, ki jim je sešilo pralne maske. Občina Rogaška Slatina pa je Afroditi dostavila 200 zaščitnih mask. Svojim zaposlenim so, kot še pravi Železnikova, v tem času zagotovili tudi zajtrk in kosilo.

Ker želijo pomagati lokalni skupnosti, so v Kozmetiki Afrodita s  paketi svojih higienskih izdelkov med epidemijo novega koronavirusa oskrbeli Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in domova starejših v Šmarju in Rogaški Slatini. Njihovih antibakterijskih zaščitnih sredstev, ki so jih začeli izdelovati pred kratkim, pa žal trenutno ne izdelajo dovolj za potrebe trga, ker ne dobijo dovolj ključne sestavine:

Ukrepe za pomoč gospodarstvu v Kozmetiki Afrodita pozdravljajo. Sami sicer niso toliko zaskrbljeni zaradi svojega kratkoročnega poslovanja, bolj jih skrbi prihodnost:

V Impolu delavcem merijo vročino 
Tudi v slovenjebistriškem Impolu epidemija novega koronavirusa ni ustavila proizvodnje. Ukrepi, ki jih je sprejela Vlada, jim ne predstavljajo posebnih ovir za poslovanje. »Zaradi omejevanja prometa med državami vsakodnevno iščemo logistične rešitve, s pomočjo katerih našim odjemalcem zagotavljamo dobavo naročenega materiala. Prav tako obvladujemo nabavno področje in nimamo težav s pomanjkanjem vhodnega materiala,« sporočajo na svoji spletni strani. Za naš radio so ob tem to jutro sporočili, da so vsi zaposleni na delu. Da bi preprečili širitev virusa znotraj delovne sredine, so sicer sprejeli več ukrepov, med katerimi naštevajo dnevno merjenje telesne temperature zaposlenih, uporabo zaščitnih mask ter razkužil, odpoved vseh službenih potovanj, izvedbo sestankov s pomočjo elektronskih konferenc ter odpoved malice v skupnih prostorih.

Vital Mestinje: Delo ob še zaostrenih zaščitnih ukrepih
Skoraj normalno v tem času deluje tudi Vital Mestinje, živilsko podjetje s 33 zaposlenimi, ki izdeluje sirupe, nektarje in sadne pijače pod blagovno znamko Frupi. Proizvodnja brezalkoholnih pijač ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov za zajezitev epidemije na delovnem mestu teče naprej v eni ali dveh izmenah, odvisno od potreb trga. Vse potrebne zaščitne ukrepe so v Vitalu Mestinje sprejeli takoj ob izbruhu epidemije ter delavce z njimi seznanili na zboru delavcev, razlaga direktorica Mira Močnik:

Delo v proizvodnji so organizirali tako, da imajo delavci 3 metre razdalje med seboj, omejili so zadrževanje v garderobah, manjše število delavcev so napotili na čakanje na delo doma, delo v pisarnah pa so organizirali tako, da je v pisarni samo ena oseba, kjer je to bilo možno, so organizirali delo od doma. Malico si delavci za zdaj prinesejo od doma, v jedilnici pa je dovolj prostora, da med obedom lahko upoštevajo medsebojno varnostno razdaljo. Ker sodijo v segment živilske industrije, pa imajo že tudi sicer vzpostavljene zelo visoke higienske in varnostne standarde, ki jih sproti tudi nadzorujejo. To pomeni ustrezna zaščitna oblačila, redno umivanje in razkuževanje rok ter uporaba zaščitnih rokavic. V danih razmerah pa vse zaposlene še dodatno vsakodnevno opozarjajo na dosledno skrb za higieno ter uporabo zaščitnih rokavic in mask. Za zdaj proizvodnja teče nemoteno, težav z dobavo surovin nimajo, zadovoljni so, da se je povpraševanje predvsem po sirupih v marcu celo povečalo: 

Se pa že pozna, dodaja Močnikova, da je impulzivnih nakupov manj, da v trgovino odhajamo s točno določenim namenom in da je tudi povpraševanje po sadnih pijačah spet nekoliko manjše, vendar še vedno zadovoljivo.

Ukrepe države za blažitev posledic epidemijo v gospodarstvu pozdravljajo, vendar predvidevajo, da jih sami ne bodo potrebovali. Če bodo seveda še naprej lahko nemoteno delali, če ne bo motenj v dobavni verigi in če bodo vsi zaposleni zdravi. V kolikor bi prišlo do okužbe koga od zaposlenih, pa so tudi oni pripravljeni na izredne razmere in krizni scenarij, ki lahko pomeni tudi začasno zaustavitev proizvodnje, a upajo, da se to ne bo zgodilo.

Unior ustavil del proizvodnje
Še v zreški Unior poglejmo, kjer so po izbruhu epidemije del proizvodnje ustavili, del omejili, del pa poteka nemoteno. »Že v začetku marca smo ustanovili delovno ekipo za koordinacijo ukrepov in obveščanje delavcev. Posebno skrb smo namenili zagotavljanju zaščite vseh zaposlenih. Zaradi tega smo omejili vstope v podjetje za zunanje obiskovalce, uredili vstopne točke za dostavo in odpremo blaga ter vse delovne sredine opremili z dezinfekcijskimi sredstvi. Odhode in prihode na delo smo razdelili na več manjših skupin v petminutnih intervalih. Odpovedali smo vsa izobraževanja in službene poti. Sestanke v največji možni meri izvajamo preko različnih komunikacijskih kanalov brez osebnega stika. Pri delitvi obrokov v skupni jedilnici, ki jo večkrat dnevno razkužujemo, smo zagotovili manjšo gostoto delavcev in uvedli minimalne razmike med posamezniki na več kot 1,5 metra ter postavili zaščitne pregrade na mizah. V največji možni meri smo uvedli delo od doma, delavce iz ene izmene pa razporedili na dve. Na vhodih v varovana območja družbe merimo telesno temperaturo in vsem delavcem, ki prihajajo na delo, zagotavljamo zaščitne maske,« so sporočili 23. marca. Tega dne so pretežno ustavili proizvodnjo na programu Odkovki, na programu Ročno orodje so zagotovili proizvodnjo do izgotovitve izdelkov, ki so jih potrebovali kupci, na programu Strojegradnja, kjer izdelujejo investicijsko opremo za avtomobilsko industrijo, pa je proizvodnja zaradi nespremenjenega naročniškega stanja pred dobrim tednom še delovala nemoteno. (GKR, AD)