september 2, 2021

Optimistično in dobičkonosno leto za Cinkarno Celje

V Cinkarni Celje, enem največjih zaposlovalcev na Celjskem, so zadovoljni s poslovnimi številkami v prvi polovici letošnjega leta. Prihodki od prodaje so v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 12 odstotkov, dobiček pa za 60 odstotkov. Kakšna so pričakovanja v nadaljevanju leta in kako je z naložbami?

V Cinkarni Celje so v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeležili boljše poslovne rezultate od načrtovanih. (Foto: Radio Štajerski val)

Cinkarna Celje je v letošnjem prvem polletju prihodke od prodaje povečala za 12 odstotkov na skoraj 99,4 milijona evrov. Čisti dobiček je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zrasel za 60 odstotkov na 15,8 milijona evrov. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik uprave Aleš Skok so rezultati višji od načrtov, ki so si jih zastavili v lanskem letu, ko je bilo zaradi epidemije koronavirusa še več neznank kot danes. Čemu pa pripisuje spodbudne številke?

In pričakovanja v nadaljevanju leta?

„V prvem polletju je podjetje za naložbe, osnovna sredstva in nadomestne opreme porabilo dobre 4 milijone evrov ter približno 13 odstotkov načrtovanih sredstev s področja okoljskih rezervacij. V prvem polletju je podjetje za naložbe, osnovna sredstva in nadomestne opreme porabilo dobre 4 milijone evrov ter približno 13 odstotkov načrtovanih sredstev s področja okoljskih rezervacij. V okviru zagotavljanja trajnostnega razvoja proizvodnje titanovega dioksida nadaljujemo z večletnim projektom celovitega ravnanja z vodami, z znižanjem količine odpadkov, vsi procesi pa so deležni izboljšav za boljšo kakovost izdelkov, doseganje večjih izkoristkov in kapacitet naprav ter učinkovitejše delo,“ so v sporočilu za javnost zapisali v Cinkarni Celje, kjer so tik pred zaključkom pomembnega projekta, naložbev novo čistilno naprava, t. i. četrti elektrofilter za čiščenje dimnih plinov, ki nastanejo med kalciniranjem gela titanovega dioksida. Tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič razlaga:


Tik pred začetkom delovanja je nova čistilna naprava, t. i. četrti elektrofilter za čiščenje dimnih plinov, ki nastanejo med kalciniranjem gela titanovega dioksida. (Foto: Cinkarna Celje)

Koliko denarja pa sicer Cinkarna namenja okoljskim naložbam?

Kot je znano, je okoljska obremenjenost Celjske kotline, tudi posledica delovanja stare Cinkarne, vprašanje njene dokončne sanacije pa je več let ostaja v zraku. Kako na vprašanje, zakaj v podjetju več dobička ne namenjajo odpravi starih bremen, odgovarja predsednik uprave Aleš Skok?

V Cinkarni Celje, ki je eden največjih zaposlovalcev v regiji, je bilo ob polletju 800 zaposlenih. (NS)