oktober 22, 2022

Pomona z učno potjo in repliko slatinske vrtnarije

Posestvo Pomona ima novost, učno pot Sprehod med debli, ki so jo dopolnili z rastlinjakom, repliko stare vrtnarije v Rogaški Slatini.

Kaj novega so ustvarili na Pomoni? (Foto: Štajerski val)

Turizem na kmetiji Pomona iz okolice Rogaške Slatina ima odslej tudi uradno odprto učno turistično pot, speljano šest metrov nad tlemi. Kaj na učni poti predstavljajo, našteva lastnik Pomone Janko Zupanec:

Vrtnarijo, repliko tiste, ki je bila nekoč v Zdraviliškem parku v Rogaški Slatini, so na Pomoni dopolnili z akvaponiko - to pomeni, da zelenjavo pridelujejo s pomočjo rib. Zupanec razlaga:

To so ribe za kaviar, a za zdaj ga sami še ne bodo delali, pravi Zupanec.

Ureditev učne poti in rastlinjakov je stala 370 tisoč evrov, od tega so na Pomoni 95.000 evrov pridobili od Agencije za razvoj podeželja, 5000 evrov pa od slatinske občine.

Bo pa Pomona kmalu dobila tudi svoj stolp, ta sicer ne bo tako visok kot stolp Kristal v Rogaški Slatini. Visok bo 25 metrov. Bo pa, pravi Zupanec, kljub temu ponudil lep razgled na posestvo, njegovo okolico in bližnje vzpetine.

Želijo povečati obisk
Na Turizmu na kmetiji Pomona pričakujejo, da bodo z dopolnjeno ponudbo privabili še več turistov. O obisku Zupanec sicer pravi:

So pa turistični boni privabili tudi precej domačih gostov, pravi Janko Zupanec. Tako zdaj polovico gostov predstavljajo domači, polovico pa tuji gostje. Slovenski gostje se, dodaja, radi vračajo tudi zdaj, ko turističnih bonov ni več. (TMG)