november 28, 2019

Pregrada bo preprečila poplave, a kopalcev ob Vonarskem jezeru še ne bo

V Podčetrtku so uradno odprli pregrado Vonarje. Pregrada prinaša boljšo protipoplavno varnost. Vonarsko jezero, kljub nekaterim napovedim, prihodnje leto še ne bo dopolnilo turistične ponudbe Podčetrtka in Rogaške Slatine.

Prvi korak do Vonarskega jezera je storjen, a pot do ojezeritve ne bo kratka. (Foto: Štajerski val)

Februarja so se začela dela na pregradi Vonarje. 1,7 milijona evrov vreden projekt, ki ga je v 85 odstotkih sofinancirala Evropska unija, sta uresničevali Slovenija in Hrvaška – Direkcija Republike Slovenije za vode in Hrvatske vode. Obnovili so zapornični in prelivni objekt, zamenjali hidromehansko opremo, vgradili instrumente za merjenje stanja pregrade in zaključili z navezavo opreme na daljinsko vodenje. Na odprtju je bil tudi okoljski minister Simon Zajc, ki je poudaril, da je poplavna varnost med področji, ki bi jim morali posvečati veliko pozornosti.

Kopalcev leta 2020 še ne bo
Da je varnost pred poplavami pomembna, se strinja tudi župan Podčetrtka Peter Misja, ki pa se že ozira tudi v prihodnost območja, za katero želi, da je turistično obarvana:

Čeprav je kopanje sprva napovedoval že v prihodnjem poletju, zdaj priznava, da bo na oživitev Vonarskega jezera treba še počakati:

Najprej analize, potem (verjetno) jezero
Po posodobitvi pregrade so namreč na vrsti analize, ki bodo pokazale, ali je Vonarje za ojezeritev sploh primerno. Direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Tomaž Prohinar:

Prohinar pričakuje, da bo potrebno posekati drevesa in grmovje ter odstraniti humus, da bi preprečili gnitje in slabšanje kakovosti vode. Izvajalec je analize začel izvajati ta mesec, končati jih mora v devetih mesecih. Do takrat naj bi za raziskave poskrbela tudi hrvaška stran. Pričakovati je, da bo prihodnost Vonarskega jezera, ki si ga Podčetrtek in Rogaška Slatina močno želita, takrat bolj jasna. (TMG)

Galerija slik