december 19, 2022

Projekt StudioKroG in prikaz kontejnerske gradnje

V Slovenskih Konjicah in Rogaški Slatini si lahko ogledate, kako iz odsluženih kontejnerjev nastajajo inovativni poslovni objekti

V svetu, pa tudi pri nas se vse bolj uveljavlja trend kontejnerske gradnje, ki temelji na uporabi kontejnerskih modulov in njihovi predelavi v zgradbe. Največkrat gre za predelavo ladijskih ali gradbenih kontejnerjev. Različne faze gradnje kontejnerskih objektov lahko spremljate na dveh lokacijah, v Rogaški Slatini in v Slovenskih Konjicah. 

V Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah lahko spremljate posamezne faze kontejnerske gradnje. Te dni so v Rogaški Slatini vgradili okna.

V okviru projekta StudioKroG lahko zdaj spremljamo demonstracijsko gradnjo kontejnerskih objektov na dveh lokacijah, in sicer dve ločeni samostojni enoti z zeleno streho in stenami pri Centru ponovne uporabe (CPU) v Slovenskih Konjicah in kontejnersko zloženko štirih kontejnerjev, kot razširitev prostorov Centra ponovne uporabe v Tuncovcu pri Rogaški Slatini, saj jim, kot razlaga direktor OKP Rogaška Slatina Bojan Pirš, v obstoječem objektu zmanjkuje prostora. 

Projekt StudioKroG, ki ga financira Norveška s sredstvi Norveškega mehanizma, spodbuja ponovno uporabo posameznih materialov tudi v gradnji. Kot razlaga Marinka Vovk iz Centra ponovne uporabe, si je v Slovenskih Konjicah možno ogledati pripravo zelene strehe, ki je pomembna tako iz vidika ekologije kot ekonomije stroškov:

 

 

Zelene stene in strehe imajo poleg svoje izolacijske vloge tudi pomembno vlogo za ustvarjanje ravnovesja v naravi. Je dolgoročnopa pomembno tudi to, katere rastline uporabimo, da je samo vzdrževanje nezahtevno in da ni zalivanja.

Vse poteka torej v sožitju z naravo. Iz druge roke pa je tudi stavbno pohištvo, uporabljeno na objektu:

Tak način gradnje, ki sledi principom krožnega gospodarstva, ima več pozitivnih učinkov na okolje in je cenovno bistveno ugodnejši od klasičnih pristopov.

Kontejnerska zloženka štirih kontejnerjev, kot razširitev prostorov Centra ponovne uporabe v Tuncovcu pri Rogaški Slatini, pred vgradnjo oken in vrat.

Vgradnja oken in vrat na objektu v Rogaški Slatini. Tudi za stavbno pohištvo so po principu trajnostne gradnje uporabili okna in vrata iz druge roke. 

Če ste se ob poslušanju tega prispevka spomnili na stara vrata in okna, ki ste jih zamenjali in še vedno čakajo na svojo usodo v kleti, morda ideja; dostavite jih v najbližji center ponovne uporabe, ali pa pokličite v CPU in jih bodo prišli iskat.

Vgradnja stavbnega pohištva na objektu v Slovenskih Konjicah

Priprava zelene strehe na objektu v Slovenskih Konjicah.

Če vas zanima, kako iz rabljenih kontejnerjev nastaja bivalni oziroma poslovni objekt, lahko zdaj spremljate posamezne faze kontejnerske gradnje v Centrih ponovne uporabe v Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah. 

Skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo
V projektu studioKroG, ki promovira krožno rabo virov, kot vodilni partner sodeluje Znanstveno - raziskovalno središče Bistra Ptuj, kot partnerji pa sodelujejo še CPU, d.o.o., OKP Rogaška Slatina d.o.o., RRC Ormož, FONIX.
 
Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 evrov.

@EEANorwayGrantsSlovenia
@EEANorwayGrants 

Naročena vsebina

KROŽNO GOSPODARSTVO POSNEMA NARAVO, KI JE BREZ ODPADKOV

Galerija slik