maj 4, 2022

Rekordno visoke cene goriv bodo vodile še v ostale podražitve

Potem ko vlada Janeza Janše, ki se počasi poslavlja, ni podaljšala regulacije cen 95-oktanskega bencina ter dizla, so cene pogonskih goriv v Sloveniji dosegle rekord. To bo vodilo tudi v podražitve vsega ostalega, med drugim svarijo prevozniki, ki bodo primorani dražiti svoje storitve.

Zvišanja cen pogonskih goriv, ki so se zgodila pri vseh ponudnikih, razburjajo in skrbijo. (Foto: Štajerski val)

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se spet oblikujejo prosto na trgu, že prvi dan prenehanja regulacije so se precej povišale. Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter podpredsednik celjske Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje Peter Pišek ob tem pravi:

Zaradi rekordnih cen goriva je Pišek prevoznike pozvak k podražitvi prevozov za vsaj 10 odstotkov, v nasprotnem primeru se bodo, kot pravi, transportna podjetja znašla v likvidnostnih težavah.

Gre za politično krizo
Za nastalo situacijo Pišek krivi politiko:


Cene so rekordno visoke. (Foto: Štajerski val) 

Po Piškovem mnenju je kratkoročno edina in nujna rešitev regulacija cen naftnih derivatov, a položaj je toliko bolj zapleten, ker je Slovenija v procesu menjave vlad. Tako trenutno tudi ni sogovornika:

Ob tem predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarja, da je težav v prevozništvu poleg podražitev – ne le goriva, pač pa še marsičesa – še veliko. Izpostavlja:

Še podrobneje bo OZS težave predstavila na petkovi novinarski konferenci. Pišek sicer pravi, da je treba ostati optimist, prepričan je, da se bodo rešitve našle, a osnova je dobra komunikacija. (AD)