december 30, 2020

Ribogojci ostali brez pomoči, skušajo se prilagoditi novostim

Tudi ribogojci občutijo posledice časa koronavirusa. Podjetje G2O iz okolice Rogaške Slatine se je novi resničnosti hitro prilagodilo, že dve leti namreč ribe dostavljajo preko spleta. Še toliko bolj pa je epidemija razgalila problem, na katerega ribogojci opozarjajo že leta. Ker se ne uvrščajo ne pod kmetijsko ne pod gospodarsko ministrstvo, so izpadli iz pomoči.

Ribogojci so ostali brez večjih kupcev, a podjetje G2O iz okolice Rogaške Slatine se usmerja tudi v razvoj znanja na svojem področju. (Foto: G2O)

Novim razmeram so se morale prilagoditi številne panoge. Tudi gospodarstvo in kmetijstvo, med katerima je razpeto tudi ribogojstvo. V okolici Rogaške Slatine, v Svetem Florijanu, je podjetje G2O, ki se ukvarja s trženjem tehnologij, izvedbo recirkulacijskih sistemom in vzrejo rib. Večji del poslovanja je vezan na know how oziroma trženje znanj, manjši pa na ribogojstvo. Ta je v času koronavirusa odvisen zlasti od maloprodaje, saj so šole, restavracije in večja podjetja zaprti. Tako so zabeležili upad prodaje rib, a imajo več posameznih kupcev kot prej, sploh s pomočjo spletne prodaje.

Pri tem jim je v veliko pomoč dejstvo, da so spletno prodajo pred pojavom novega virusa in ukrepov, ki jih je ta prinesla, že imeli utečeno na strani Narociribe.si. Direktor podjetja Danijel Gospić pojasnjuje, da že več let razvijajo spletno prodajo, ki jo zdaj še dopolnjujejo in širijo, svoje znanje pa delijo tudi z drugimi pridelovalci:

Ribe dostavljajo v hlajenem paketu, ki ustreza higienskim standardom. Po vsej Sloveniji ribe dostavijo v 24 urah, v prihodnosti načrtujejo, da bodo lahko v takšnem časovnem okviru dostavljali tudi v Avstrijo, na Madžarsko in v del Nemčije. V trgovini ali ribarnici, dodaja Gospić, so ribe stare od tri do štirinajst dni. Po novem letu pa bodo v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini vzpostavili tudi dva ribomata. Tudi v tem načinu prodaje Gospić prepoznava velik potencial. Prav iskanje novih načinov pa je ključno, ne le v času epidemije, poudarja:

Noče jih kmetijsko ministrsvo, niti gospodarsko
G2O je ena večjih ribogojnic v državi, zato, pravi Danijel Gospić, so jih ukrepi močno prizadeli. Medtem pa so pogrešali pomoč države. Ribogojstvo po njegovih besedah ni niti pod okriljem kmetijskega niti gospodarskega ministrstva. Kar je težava, na katero so opozarjali že dolgo pred koronakrizo, pravi:

Tako je, kot opozarja Gospić, veliko večjih ribogojcev tik pred zaprtjem dejavnosti. Če se bodo zaprtju izognili, pa bodo morali zelo zmanjšati proizvodnjo, ker prodaja ne teče:

Kupci prepoznavajo pomen lokalnega
Vzpodbudno pa je, pravi Danijel Gospić, da kupci vse bolj prepoznavajo prednosti rib, ki so gojene v domačem okolju. A opozarja na birokratske ovire, poleg tega je strukturo kupcev spremenila še epidemija koronavirusa:

Tudi za kupce, ki cenijo doma gojene ribe, pa jim nove izzive predstavlja čas zaprtja občinskih meja, čas, ko raste prodaja preko spleta, ki pa ni blizu vsakomur:

(TMG)