marec 25, 2019

S socialno aktivacijo 2SoKroG do več zaposlitev

Na obmejnem območju Slovenije in Hrvaške od lani teče projekt socialne aktivacije 2SoKroG, katerega dolgoročni cilj je spreminjanje življenjskih vzorcev ranljivih skupin, več zaposlitev in preprečevanje zdrsa v revščino.

CIlji projekta socialne aktivacije 2SoKroG so spreminjanje življenjskih stilov in opolnomočenje ranljivih ciljnih skupin za večjo socialno in zaposlitveno vključenost ter preprečevanje revščine.

"Cilj socialne aktivacije 2SoKroG je pomagati dolgotrajno brezposelnim in dolgotrajnim prejemnikom državne socialne pomoči (DSP), da se (ponovno) aktivno vključijo v družbo, če je le mogoče tudi v zaposlitev ter tako postanejo bolj motivirani za življenjske spremembe in izboljšajo svoje psihosocialno zdravje," projekt na kratko predstavi Iva Zorenč, direktorica Razvojne agencije Savinjske regije, d.o.o. (RASR), partner projekta in tokratni gostitelj delovnega srečanje vseh partnerjev. Projekt je vreden dobrega pol milijona evrov, kar 85 odstotkov sredstev zagotavlja Evropski sklad za regionani razvoj (ESRR), zajema pa čezmejno območje med Slovenijo in Hrvaško, kjer so potrebe po socialni aktivaciji ranljivih skupin izjemno velike.

Delovno srečanje partnerjev projekta 2SoKroG v Celju, na Razvojni agenciji Savinjske regije (RASR), ki je eden od partnerjev projekta. 

Vzorci se prenašajo iz generacije v generacijo
Ciljna ranljiva skupina v projektu so prejemniki državne socialne pomoči, ki se ob dolgotrajnem prejemanju DSP in izključenosti ne morejo oziroma niti ne želijo več vrniti na delo. Ker višina DSP skupaj še z nekaterimi drugimi socialnimi transferji zadostuje za osnovno preživetje ter je po višini primerljiva z zajamčeno plačo, ki bi jo s svojo izobrazbo najverjetneje prejemali, če bi bili zaposleni, niso več motivirani za delo ter pristajajo na golo preživetje. Dela tudi ne vidijo več kot vrednote. Dodatno situacijo otežuje tudi dejstvo, da se ti vzorci običajno prenašajo iz generacije v generacijo, kar zagotovo ni dober obet, ne za posameznika, ne za družbo v celoti.
Vodilni partner projekta je Znanstveno – raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj. Vodja projekta pri ZRS Bistra Ptuj dr. Klavdija Rižnar

 

Vsaka ranljiva skupina zahteva svojo obravnano
Na območju med Slovenijo (Podravska, Savinjska in Osrednjeslovenska regija) in Hrvaško (Varaždinska in Međimurska županija) je zaradi slabe gospodarske situacije in demograske problematike potreba po razvoju tovrstnih programov velika. Na tem območju, na obeh straneh meje, je prisotna dolgotrajna socialna šibkost ranljivih ciljnih skupin, predvsem zaradi brezposelnosti, običajno pa te skupine tarejo še druge težave; največkrat gre za zdravstvene težave, različne oblike odvisnosti ter slabo informiranost in vključenost v družbo. Znotraj ranljivih skupin partnerji projekta prepoznavajo različne skupine, ki potrebujejo različne obravnave. V projektu socialne aktivacije 2SoKroG, ki poteka v okviru Programa Interegg Slovenija – Hrvaška, kot partner sodeluje tudi CPU Rogaška Slatina, s svojima enotama Rogaška Slatina in Vojnik, kjer že izvajajo socialno aktivacijo, za njimi pa je tudi že pilotni projekt, ki je že dal določene rezultate in izkušnje. Dr. Marinka Vovk, direktorica Cetra ponovne uporabe d.o.o., SO.P., CPU Rogaška Slatina:

Najprej opolnomočenje vseh zaposlenih v pristojnih službah
Projekt 2SoKroG
prioritetno obravnava področje socialno varstvenih in zaposlitvenih storitev, tudi s ciljem krepitve partnerstva javnih organov (CSD, Uradi za delo) in drugih deležnikov na področju socialne aktivacije, kot so socialna podjetja, institucije neformalnega izobraževanja, NVO in podobno, da bi v prihodnje lahko vsi pristojni, vse službe, ki ponujajo pomoč ranljivim skupinam, pristopili do ciljnih skupin in posameznikov bolj celostno in povezano ter jim nudili večjo podporo v smislu dolgoročnejših rešitev. To pa je manj brezposelnih, manj dolgotrajnih prejemnikov DPS, spreminjanje življenjskega stila, prepoznavanje dela kot vrednote, večja vključenost v družbo ter izboljšanje psihosocialnega zdravja slehernega posameznika v ranljivih skupinah. 

2SoKroG kot inovativni model javnih storitev nadgrajuje sistem socialnih transferjev, ki sicer preprečujejo absolutno revščino, vendar ne daje trajnostnih rešitev in glede na demografske kazalnike predstavlja resen problem. Za izboljšanje in nadgradnjo javnih storitev z modelom socialne aktivacije je ključno zagotoviti dvig institucionalnih zmogljivosti javnih institucij, razvoj kompetenc in ustrezna usposobljenost uslužbencev javnih storitev, s pomočjo katerih se bodo ranljive ciljne skupine ob koncu socialne aktivacije delovno usposobile do prilagojenih oblik trga dela in se integrirale v različne družbene sisteme.

Projekt socialne aktivacije 2SoKroG poteka v okviru Programa Interegg Slovenija – Hrvaška in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). 

Vodilni partner projekta je Znanstveno – raziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj.
Partnerji:
Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. (RASR), Center ponovne uporabe d.o.o., SO.P. (CPU), Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA), Centar za socijalnu skrb Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA (REDEA) in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje – območna enota Ptuj (ZRSZ – OE Ptuj)
Vključene regije:
Slovenija:
Podravska regija, Savinjska regija, Osrednjeslovenska regija
Hrvaška: Varaždinska županija, Međimurska županija

Več o projektu 2SoKrog in možnostih vključevanja pa v spodnjem posnetku. 

Galerija slik

Datoteke

2SOKROG_Projekt socialne aktivacije