april 17, 2020

Samozaposleni in kmetje, pozorni bodite na te datume!

Če želite samozaposleni, družbeniki, kmetje in verski uslužbenci od države prvo nakazilo mesečnega temeljnega dohodka prejeti prihodnji petek, morate izjavo oddati do sobote, in sicer preko aplikacije e-davki. Do včerajšnjega dopoldneva je izjavo oddalo 30.000 oseb.

Nakazilo lahko dobite vsak mesec, če kateri rok oddaje zamudite, bo poplačilo tudi za nazaj. (Foto: Pixabay)

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so po zakonu upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Preko portala ali aplikacije e-davki je treba oddati izjavo, s katero zaprosijo za mesečni temeljni dohodek – za marec ta znaša 350, za april in maj pa 700 evrov. Član vladne svetovalne skupine Ivan Simič ob tem pravi:

Finančna uprava RS je včeraj dopoldne sporočila, da je izjavo oddalo že 30 tisoč oseb. Za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka je sicer – poleg izpada vsaj 25 odstotkov prihodka v marcu in vsaj po 50 odstotkov v aprilu in maju, še nekaj pogojev, a Simič predlaga, naj izjavo izpolnijo vsi, tako za marec, april in maj. Končni rezultat izpolnjevanja pogojev bo namreč znan šele prihodnje leto, ko bodo lahko primerjali obe leti:

Ob tem pa je spomnil, da je treba preveriti, da nimate dolgov Fursu. Država bo sicer poravnala tudi socialne prispevke, kar pa je treba preveriti na svoji davčni kartici. Še več podrobnosti in navodil najdete TUKAJ. (AD, TMG)