november 13, 2020

Še ena smučarska sezona v senci koronavirusa tudi na Rogli

Lansko smučarsko sezono je predčasno prekinila prva epidemija novega koronavirusa. Pred začetkom nove sezone je v državi znova razglašena epidemija. A v Uniturju približno mesec dni pred sezono ostajajo optimistični ter vanjo vstopajo tudi z novostmi.

Kljub negotovosti zaradi koronavirusa, so na Rogli pred novo sezono poskrbeli za nove pridobitve. (Foto: Štajerski val)

Mogoče je že kupiti smučarske vozovnice za smuko na Rogli. Letos kupce pozivajo, da jih v predprodaji kupijo preko spleta. Letos sicer na predprodajo vpliva negotova situacija, povezana s koronavirusom, saj smučarji še čakajo z nakupom, pravi direktorica Uniturja, ki upravlja s smučišči na Rogli, Barbara Soršak. Vozovnice so letos do 16 odstotkov cenejše kot lani, o cenah pa pravi:

Predprodaja sicer traja do konca novembra. Ob tem Soršakova pravi, da so že poskrbeli za vzdrževanje naprav pred začetkom sezone, pa tudi za nekaj novosti:

Smučanje je aktivnost na prostem, a zima je lahko neprijazna
Sicer pa je tudi pred upravljalci smučišč drugačna sezona. A Barbara Soršak pravi:

Prednost smučišč na Rogli je po njenih besedah, da nimajo gondol, temveč smuka v celoti poteka na prostem. Je pa pomemben dejavnik – ne glede na to, da je so smučarji med smuko zunaj – morebitno podaljševanje zapiranja oziroma ponovno zapiranje hotelov, pa tudi koč ob progi. Soršakova upa, da se bo do konca novembra ali začetka decembra, ko bi po predvidevanjih lahko začeli sezono, epidemiološka situacija umirila do te mere, da bi v hotelih in apartmajih ter svojih gostinskih obratih lahko spet sprejeli goste. Tudi smučarji se morajo namreč, vsaj za nekaj časa, umakniti pred zimskim vremenom:

Smuka prinese skoraj polovico prihodkov, zdaj deluje le del term
Poleg tega zimski turizem na Rogli, čeprav vse več obiskovalcev beležijo tudi v drugih letnih časih, še vedno igra pomembno vlogo pri poslovanju Uniturja. Podjetje namreč na Rogli pozimi ustvari 40 odstotkov svojih prihodkov. Medtem Terme Zreče, ki so tudi v okviru Uniturja, ne poznajo sezon, dodaja Soršakova. A zdaj tam deluje le zdraviliški del term. Soršakova ob tem razmišlja:

Sicer pa so zaprtje v Uniturju izkoristili za vzdrževalna dela v svojih kapacitetah.

Pri tem pa Barbara Soršak pozdravlja napovedi vlade, da bi turistične bone podaljšala v prihodnje leto. Boni so jim namreč, kot pravi, pomagali, da so si poleti vsaj nekoliko opomogli po spomladanskem zaprtju. Na podoben učinek po trenutnem zaprtju v primeru podaljšanja turističnih bonov upa tudi v prihodnjem letu. (TMG)