november 22, 2020

Seneno mleko je nova tržna niša

Peter Apat in njegova žena Laura sta pred sedmimi leti pustila »sanjski« službi v Ljubljani in se preselila na domačo kmetijo v Gaberkah. Iz konvencionalnega kmetijstva sta se preusmerila v pridelavo senenega mleka, iz katerega v Mlekarni Celeia izdelujejo izjemno cenjen seneni sir.

Mlekarna Celeia je besedah Petra Apata prva v Sloveniji, ki odkupuje seneno mleko in ga predeluje v seneni sir. (Foto: Mlekarna Celeia)

"Računica je jasna, z istim delom na koncu meseca ustvariš več"
Kmetija Apatovih v Gaberkah pri Šoštanju je ena od več kot 900 kmetij, ki v Mlekarno Celeia vsakodnevno dobavljajo mleko. Na 15 hektarjih so njive, travniki, travniški sadovnjaki in vinograd, še 20 hektarjev obsegajo gozdovi. Že nekaj časa je njihova osnovna dejavnost prireja mleka, že 26 let pa je Kmetija Apat priljubljena izletniška in nastanitvena kmetija. Letos so se odločili za lastno predelavo mleka in svežega mesa. Razgibana dejavnost polni vsakdan Petra Apata, nekoč vodje razvoja pri Akrapoviču, in njegove žene Laure, ki je pustila službo arhitektke v Ljubljani in se posvetila delu na kmetiji. Apatovi so dobavitelji izjemno cenjenega senenega mleka, iz katerega v Mlekarni Celeia izdelujejo seneni sir, ki predstavlja vrh njihove ponudbe. Z istim delom tako na kmetiji ustvarijo višji prihodek kot bi ga s konvencionalnim kmetovanjem. O vsem tem lahko Petru Apatu prisluhnete v Kmetijski oddaji Radia Štajerski val, v pogovoru s Snežano Prebil.