februar 7, 2020

Šesturni delovnik v podjetju Skaza dobra poteza

V velenjskem podjetju Plastika Skaza so lani na nekaterih oddelkih uvedli krajši delovnik. Želeli so namreč izboljšati pogoje dela, da bi se zaposleni počutili bolj zadovoljne, kar bi posledično vplivalo na njihovo zavzetost za delo, učinkovitost in pripadnost podjetju. Preverili, smo kakšne so njihove ugotovitve.

V velenjskem podjetju so krajši delovnik za zdaj uvedli le na nekaterih oddelkih, kmalu bodo odločali ali ga bodo še kje. (Foto: FB Plastika Skaza)

Izklopili motilce in uvedli tiho uro
Skrajšan, 6-urni delovnik so v velenjskem podjetju, ki proizvaja izdelke iz umetnih mas za dom in prosti čas, na nekaterih oddelkih uvedli konec lanskega leta. Zakaj, pojasnjuje vodja odnosov z javnostmi v Plastiki Skaza Janja Urankar Berčon:

Zaposleni so ostali zavarovani za polni delovni čas, prav tako so plačani za polni delovni čas. Od uvedbe sprememb so doslej na treh delavnicah spremljali oziroma merili učinke. Zadnjo so izvedli prejšnji mesec. In kakšne so ugotovitve?

Posledica skrajšanega delovnika je, da so zaposleni drugače organizirali delo:

Delodajalec, ki zaupa, in odgovorni zaposleni
Urankar Berčonova pravi, da se skrajšani delovnik nikakor ne pozna v manjši produktivnosti podjetja:

In kako naprej? Bodo še kje uvedli 6-urni delovnik?

V Plastiki Skaza, ki zaposluje okoli 280 ljudi, imajo za letos ambiciozne načrte, še pravi Urankar Berčonova. „Na vidiku so novi posli in področje, na katerem bomo skušali postaviti temelje za prihodnost, ampak več o tem kdaj kasneje,“ je dejala. Velenjsko podjetje sicer še vedno več kot 90 odstotkov svojih izdelkov izvozi. Najbolj so prisotni v skandinavskih državah, širiti se želijo tudi na nemški trg in čez lužo, začeli pa so iskati tudi nove kontakte v Dubaju, kjer si prav tako obetajo nekaj novih poslov. (NS)