april 5, 2019

Slovenska naravna zdravilišča stavijo na lokalno

Slovenija je ena od evropskih držav, ki je najbolj bogata z zdravilnimi in termalnimi vodami, zato ni presenečenje, da se ponaša s številnimi naravnimi zdravilišči. Vsa v zadnjih letih beležijo zelo dober obisk, prav tako se trudijo z nadgradnjo svojih programov. V ponudbo vključujejo lokalno.

Glavna značilnost Term 3000 v Moravskih Toplicah, ki so del družbe Sava Hotels & Resorts, je črna termo-mineralna voda. (Foto: Radio Štajerski val)

V naši državi se lahko pohvalimo z zares velikim številnom naravnih zdravilišč, več kot 20 jih je, najbolj bogat z njimi pa je vzhodni del države. 15 zdravilišč se povezuje v Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč. Direktor Iztok Altbauer:



Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Zdravilišča v zadnjih letih beležijo zelo dobro obiskanost, tako med domačimi kot tujimi gosti. To s sabo prinaša odgovornost, da te goste obdržijo in v bodoče privabijo nove. Tudi z naložbami, s katerimi dvigujejo konkurenčnost:



Ena zadnjih pridobitev v Termah 3000, ki so del družbe Sava Hotels & Resorts, je Prekmurska vas Ajda.

Prenovljeni del hotela Planja na Rogli, ki spada pod Terme Zreče in je del družbe Unitur.

Kopalni bazen v Termah Zreče.


So pa, po Altbauerjevih besedah, danes gostje veliko bolj zahtevni, kot so bili pred desetimi leti:



Wellnes v Thermani Laško.

Slovenska naravna zdravilišča se pri tem vedno bolj znajdejo. Delajo na vsebini in sodelovanju z lokalno skupnostjo. Gosta ne želijo več obdržati zgolj med stenami zdravilišča oziroma hotela:



V Laškem so ponosni na svojo kulinarično posebnost, Laško medenko.

Številna slovenska naravna zdravilišča tako med drugim svoje goste spodbujajo, da raziskujejo okolico, poskusijo lokalno kulinariko in kaj dobrega pojedo na kakšni turistični kmetiji. Ponudba po Altbauerjevih besedah vedno bolj sledi trajnostni naravnanosti slovenskega turizma. (NS)